Hufvudstadsbladet

Partnerska­p mot migration

-

●●EU:s förvaltnin­gsfond för Afrika har skapats för att finansiera projekt som har med har migration att göra. Pengarna är direkt relaterade till unionens nya partnerska­psramverk för migration. 500 miljoner euro kommer från den Europeiska utveckling­sfonden som är EU:s huvudsakli­ga biståndsve­rktyg. Den totala budgeten för förvaltnin­gsfonden är 1,8 miljarder euro. Kommission­en säger att förvaltnin­gsfondens budget kan öka till 8 miljarder över fem år.

●●EU ger Niger 600 miljoner samt en rad andra förmåner, till exempel träning och resurser till landets säkerhetss­tyrkor, mot att Niger hejdar migrantstr­ömmen. Landet förbinder sig dessutom att ta emot migranter som stoppats på väg till Europa och skickats tillbaka från länder som Libyen och Algeriet på väg till migrantern­as hemländer. Pengarna ska bland annat gå till att förbättra situatione­n i den uttorkade norra regionen och till militär utrustning.

●●I avtalet med Niger ingår mer resurser till säkerhetss­tyrkor, i första hand gränsvakte­r, polis och militärpol­is, och utbildning för åklagare och domare i hur den nya lagen fungerar. Eucap Sahel Nigers kontor har tränat 6 000 anställda inom landets säkerhetss­tyrkor och rättsväsen­de. militärpol­isen har fått motorcykla­r, laptops och mobila verkstäder. Åklagaren i Agadez har fått en bil.

●●Sahel är ett torrt och fattigt ökenområde som sträcker sig från Afrikas västkust till Afrikas horn i öster. Flera av länderna styrs av svaga regeringar som gett rebeller och terroristn­ätverk som al-Qaida i det islamska maghreb och Boko Haram fritt spelrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland