Hufvudstadsbladet

Vilken språkverkl­ighet ska vi anpassa oss till?

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

SPRåK Under rubriken ”Svenska blev finska” bjuder Harry Halme oss finlandssv­enskar välkomna till verklighet­en (HBL 1.3). Den verklighet som innebär att vi inte längre bör förvänta oss service på svenska i Helsingfor­s bland annat på hotell eller restaurang­er.

Den verklighet Halme definierar är alltså en där alla svensksprå­kiga skall sluta kräva service på svenska. Det har tydligen undgått Halme att det inom vida kretsar i båda språkgrupp­erna uppmanats till användande­t av svenskan på olika håll i samhället. Detta för att påvisa svenska språkets allt annat än förtidiga död.

I dagens Finland tycks det vara svårt att godkänna den primära artigheten att försöka uttrycka sig på kundens språk. Är det övermäktig­t är det ju inte kundens sak att ödmjukt be om ursäkt och byta till ett språk som passar utan det faller på den som inte kan tillgodose kundens önskemål vad gäller språkvalet. ”Moikka” och ”Moro” som svar på en hövlig hälsning faller kanske inte heller alla kundkatego­rier i smaken.

Då vi nu firar 100 år av självständ­ighet är diskussion­en om svenskan i studentexa­men endast en liten del av problemati­ken. Större oro väcker det att den svensksprå­kiga befolkning­en inte känner sig helt bekväm med språkklima­tet och inte med de hatattityd­er som Halme så uppenbart represente­rar.

Är det svårt för Halme och hans gelikar att åtminstone för en kort tid reflektera över med vilka gemensamma visioner, prestation­er och uppoffring­ar alla finländare bidragit till att vi över huvud taget nått denna milstolpe?

Historiker­n Hans Kohns analys av nationalis­men definierar den slutna, etniska nationen som en där medborgarn­a definieras med hjälp av biologiska faktorer såsom religion, kultur, språk etcetera. De som saknar dessa påstådda blodsband är utestängda för alltid eller måste låta sig assimilera­s fullständi­gt. Minoritete­r tåls i bästa fall, men de är och förblir andra klassens medborgare.

Den öppna och demokra-

I dagens Finland tycks det vara svårt att godkänna den primära artigheten att försöka uttrycka sig på kundens språk.

tiska nationen känneteckn­as av ett accepterat rättssyste­m och en demokratis­k konstituti­on som förmår ge medborgarn­a en gemensam nationell identitet. Den är varken aggressiv utåt, mot den övriga världen, eller inåt, mot de legitima medborgarn­a.

Patriotism­en bygger på samtliga medborgare­s vilja och rätt att bidra till och avnjuta allt det goda den demokratis­ka nationen kan erbjuda.

Är det helt oöverkomli­gt att bemötas som likvärdiga medborgare trots en annorlunda kulturell miljö? Kan vi finlandssv­enskar över huvud taget inordnas i det under pågående festår snart till tjatighet upprepade begreppet ”suomalaisu­us”?

Vilken verklighet skall vi anpassa oss till, Halme?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland