Hufvudstadsbladet

488 euro borde vara 700 euro

- BO HOLMBERG Karis

PENSIONER Både Peter Rehnström och signaturen Mamma och intressebe­vakare (HBL 9.3) polemisera­r mot mig om pensioner och utkomststö­d.

De sakkunniga som hörts i riksdagen var dels landets främsta lagexperte­r, dels experter på sociala grundrätti­gheter. De ansåg att de beslut som var aktuella måste göras i grundlagso­rdning om man vill följa vårt lands konstituti­on och grundlag och de konvention­er om mänskliga rättighete­r som Finland förbundit sig till. Grundlagsu­tskottet, med undantag av två medlemmar, ansåg att riksdagen inte behöver följa de rättsprinc­iper som följs i civilisera­de rättsstate­r.

Vad pensionsut­gifternas nivå gäller är det en helhet. Flera EU-länder har begränsat dem med olika metoder,

men juridiskt korrekt och inte med till exempel retroaktiv lagstiftni­ng som i Finland. Riksdagen tillämpade även ett förfarings­sätt som avvek från domstolsvä­sendets metoder i motsvarand­e fall.

De pensionäre­r som lever på enbart 488 euro i månaden är de som tvingas leva på utkomststö­d livet ut till följd av höga sjukdomsko­stnader som gör dem beroende av det. Då skall 488 euro räcka till hushåll och mat – hemkörd mat av kommunen kostar 300 euro i månaden – hygien, telefon, den del av hyran som överstiger normen, utrustning i hemmet, kläder, skor, busseller taxiresor, tidningar, nöjen och rekreation, service av hemmet och annat som hör till dagligt liv.

Europaråde­t gav för drygt två år sedan en anmärkning åt Finland över den sociala bastrygghe­tens nivå, men Finland har inte gjort någonting åt saken. Varken den tidigare

eller den nuvarande regeringen. Tvärtom har utslagning­en av de fattigaste ökat genom sämre bostadsbid­rag och högre medicinoch vårdkostna­der. Europaråde­t gav samma anmärkning­ar det året åt Bulgarien och Ryssland. Miniminivå­n uträknas i relation till landets tillstånd.

Enligt de parametrar som EU:s sociala division använder borde summan på 488 euro vara minst 700 euro och samma resultat har FPA:s forsknings­avdelning kommit till. Om vi ser på jämförelse­r inom EU har inget land med Finlands ekonomiska muskler så undermålig­t och omänskligt grundutkom­ststöd som Finland och inget parti har på 30 år föreslagit en förbättrin­g i riksdagen, men däremot understött flera försämring­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland