Hufvudstadsbladet

Norsen har inget intresse för latin

- BETTINA BJöRNBERGA­MINOFF Helsingfor­s

LATIN Apropå Johan Sténs insändare om latinet i HBL 8.3. Sex blivande sjuor i Norsen valde förra våren att börja läsa latin på högstadiet och klarade det obligatori­ska lämplighet­stestet. Ännu fler skulle kanske ha anmält sig om inte testtillfä­llet skulle ha hållits en snörik kväll i februari i högstadiet Norsens dåvarande exillokale­r i Haga.

Då meddelande­t om att ingen latinunder­visning skulle ordnas på hösten ringde jag upp Grundskola­n Norsens rektor Ann-Britt Bonns och vi hade ett ganska långt samtal. Mina argument för latinets viktiga roll som språkgrund och kulturbära­re fick ett ganska svalt mottagande; latinet finns kvar i läroplanen... På min följdfråga om man då kunde hoppa på latinet i åttan kunde hon inte ge något rakt svar, men gav ett annat argument: ”Latin är ju ändå så svårt att de (eleverna) kommer att hoppa av.”

Senare i samtalet framkom också att latinlärar­en Robert Luther snart går i pension, men att man säkert kan kom-

ma överens med honom om privatunde­rvisning. Till saken hör kanske att sex elever inte, i sig, är en för liten undervisni­ngsgrupp.

Bonns stack inte under stol med att beslutet att slopa latinunder­visningen detta läsår var hennes eget, men ville man klaga kunde man vända sig till hennes chef, Utbildning­sverkets linjedirek­tör Niclas Grönholm (sic!).

Att sex elever blir utan en önskad latinunder­visning väger tydligen lättare än att skolans komplicera­de schemalägg­ning ska gå ihop. Årskurs sju är uppdelad i åtta parallellk­lasser och undervisni­ngen sker i blandade grupper, ibland större, ibland mindre, beroende på ämne. Eleverna i en och samma klass kan ha helt olika scheman och dessa läggs dessutom om flere gånger per läsår.

Det är alltså inte enbart ointresse hos blivande elever som avgjort att latinet avskaffas. Den betydelse latinet haft för generation­er elever i Norsen kan knappast förringas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland