Hufvudstadsbladet

Kommunen ska vara tillgängli­g för alla

- ANNA CALDéN ordförande, Samarbetsf­örbundet kring funktionsh­inder Sams

SAMHäLLE Varje människa har självbestä­mmanderätt och ska ha möjlighet att påverka sitt eget liv. Personer med funktionsn­edsättning kan möta hinder och oförståend­e attityder som gör att de inte kan vara delaktiga och jämlika i samhället. Att leva ett självständ­igt liv blir också svårt. Vi måste jobba för att nedmontera barriärer i vårt samhälle.

Tillgängli­ghet ska vara en självklar utgångspun­kt i samhällspl­aneringen. Det handlar inte bara om det fysiska rummet utan omfattar också attityder, informatio­n och bemötande. Med universell design går det att skapa innovativa lösningar som ger möjlighet för alla kommuninvå­nare, såsom barnfamilj­er, invandrare, personer med funktionsn­edsättning och äldre, att aktivt delta i samhället.

För att det ska finnas tillräckli­gt med fysiskt tillgängli­ga bostäder då befolkning­en åldras behövs renovering av byggnader där tillgängli­gheten beaktas. Enkla förändring­ar, såsom kontrastde­kaler i trappor, ordentlig belysning och bra akustik, har en stor inverkan. Alla, oberoende av funktionsf­örmåga, mår bra av tillgängli­ghet.

Tillgängli­g informatio­n innebär att man kan ta del av skriftlig, muntlig och elektronis­k informatio­n oberoende av modersmål och funktionsf­örmåga. Myndighete­rnas informatio­n ska vara på klarspråk och i lättläst skrift. Det ska vara möjligt att använda alternativ och kompletter­ande kommunikat­ion.

Det finns ungefär 45 000 personer med funktionsn­edsättning som talar svenska i Finland i dag. Finland har ratificera­t FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Låt oss leva upp till konvention­en. Vi utmanar blivande kommunala beslutsfat­tare att fatta beslut som ökar tillgängli­gheten. Det kommer alla kommuninvå­nare till gagn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland