Hufvudstadsbladet

Lejonchefe­n imponerad av NHL-finländarn­a

Ishockey Förbundska­pten Lauri Marjamäki är nöjd med det han sett under sin turné i Nordamerik­a. – Det är fint att se hur de unga finländarn­a tar för sig, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Lauri Marjamäki och landslaget­s GM Jere Lehtinen åker som bäst kors och tvärs i Nordamerik­a för att kolla in finländarn­a – inte minst med tanke på VM i Köln och Paris.

– Det blir många matcher. Nu är vi precis på väg mot New York, säger Marjamäki när HBL når honom i Raleigh.

– Det har varit trevligt att möta killarna. En del har vi mött i ishallen efter matcherna och ifall det har funnits tid har vi gått ut och ätit.

I Raleigh förlorade hemmalaget Carolina mot Islanders efter förlängnin­g. Kvällen innan sopade Carolina isen med Islanders i Brooklyn. Carolinas finländare Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho gjorde inte poäng, men hör till de bästa spelarna i laget.

– De spelar stora minuter och får ett stort ansvar. Kul att se, säger Marjamäki.

Marjamäki och Lehtinen har också hunnit besöka Denver, Columbus, Tampa Bay och Nashville under sin turné. Det har nästan varit en match varje kväll.

– Finländarn­a har gett ett positivt intryck. Joel Armia och Patrik Laine har stora roller i Winnipeg och visade goda takter. Likaså Rantanen i Colorado. I Columbus hann vi se Joonas Korpisalo och Markus Nutivaara spela mot Rasmus Ristolaine­ns Buffalo, säger Marjamäki.

– Det ser bra ut. Det är fint att det yngre gardet tar för sig i NHL.

Det kvarstår dryga tre veckor av grundserie­n i NHL. Carolina, Buffalo och Colorado hör till de lag som i praktiken redan är eliminerad­e.

– Vi har kommit överens om att snacka mera om VM först när grundserie­n är över. Man skulle förstås alltid hoppas att så många finländare som möjligt spelar länge i NHL-slutspelet, säger Marjamäki.

Finland kan potentiell­t få ett grymt namnstarkt lag till Paris: Rantanen, Ristolaine­n, Laine, Aho, Armia, Markus Granlund, med flera. Marjamäki är medveten om detta.

– Flera spelare blir lediga, men kontraktss­ituationen, hälsan och annat inverkar också på deras medverkan i VM.

Det nordamerik­anska spelet har också gjort ett intryck på Marjamäki. Den smalare rinken gör förstås sitt och rent taktiskt sett följer de flesta lagen samma koncept, men spelarna är i en klass för sig.

– Spelarna är yngre och yngre och det finns allt flera unga topplirare. Spelarna tar bättre hand om sin fysik än någonsin förut, säger han.

– Ishockeyn är snabbare och mera atletisk än någonsin förut.

Det ser bra ut. Det är fint att det yngre gardet tar för sig i NHL.

Lauri Marjamäki, förbundska­pten

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT ?? MåLFARLIG. Före nattens match mot Detroit hade nykomlinge­n Mikko Rantanen gjort 14 fullträffa­r för Colorado.
FOTO: LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT MåLFARLIG. Före nattens match mot Detroit hade nykomlinge­n Mikko Rantanen gjort 14 fullträffa­r för Colorado.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? SEBASTIAN AHO
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI SEBASTIAN AHO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMI NATRI ?? PATRIK LAINE
FOTO: LEHTIKUVA/TOMI NATRI PATRIK LAINE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland