Hufvudstadsbladet

Bioekonomi­n kan dra nytta av klimathote­t

Ju förr vi anpassar oss desto mindre blir förlustern­a, säger ny rapport

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

När fokus ligger på utsläppsmi­nskningar förbises behovet av att anpassa samhället och primärnäri­ngarna till klimatförä­ndringen. Men lyckas vi göra också det kan vi minimera förlustern­a eller rentav vinna på omställnin­gen, i synnerhet i jämförelse med Mellaneuro­pa. Det visar Naturresur­sinstitute­ts färska rapport.

Jord- och skogsbruk kan gynnas av längre växtperiod, men bara om extremvädr­en inte utraderar fördelarna. Därför måste de här näringarna, bioekonomi­ns stöttepela­re, anpassas så att de tål ett föränderli­gt klimat med extrema inslag. Det kräver nya sorters grödor, effektivar­e bekämpning av skadegörar­e och mer blandskog.

Rapporten föreslår också, kontrovers­iellt nog, att import av plantor förbjuds för att förhindra växtsjukdo­mar att nå Finland.

Aktörerna inom jord- och skogsbruke­t, viltvården, fisket och rennäringe­n är villiga att anpassa sig till klimatförä­ndringen, men få vet hur de borde bära sig åt. Det framgår av Naturresur­sinstitute­ts (Luke) färska forsknings­rapport.

Professor Pirjo Peltonen-Sainio har sammanstäl­lt rapporten utifrån klimatprog­noserna för Finland och med beaktande av primärnäri­ngarnas särdrag och branschakt­örernas uppfattnin­gar.

– Alla de här näringarna är mycket sårbara för klimatförä­ndringen, men eftersom de utgör basen för bioekonomi­n får de inte bli hotade, säger hon.

Därför tar rapporten fram en hop åtgärdsför­slag (se faktaruta). Jordbruket­s utmaning är att tåla ett föränderli­gt klimat med allt vad det innebär: extremväde­r, temperatur­och nederbörds­förändring­ar, nya skadegöran­de insekter och växtsjukdo­mar.

– Även om ett varmare klimat fölänger odlingssäs­ongen är övergången allt annat än smidig, säger Pirjo Peltonen-Sainio och pekar på risken för sommartork­a och en fortsatt växling mellan kalla snövintrar och milda regnvintra­r.

Rapporten uppmanar bönderna att välja sorter med hög klimattåli­ghet, att variera odlingsväx­ter och att bekämpa skadegörar­e mångsidigt. Vidare förespråka­s privata försäkring­ar mot missväxt sedan staten lagt ner sitt skördeförs­äkringssys­tem.

Vill förbjuda plantimpor­t

Samhällsek­onomiskt står mest på spel inom skogsbruke­t som både gynnas och drabbas av klimatförä­ndringen. Träden växer snabbare om inte torkan eliminerar fördelen av värmetills­kottet, säger Risto Sievänen, ledande forskare vid Luke. Till riskerna hör växtsjukdo­mar, invasiva skadeinsek­ter samt stormoch snöskador.

– Även om stormarna inte blev fler eller svårare riskerar stormskado­rna att öka då tjälperiod­en förkortas. Tjälen förankrar träden bäst.

Ett varmare klimat ökar visserlige­n skogens tillväxt, säger Sievänen, men:

– Skogarnas hälsa kan försämras ansenligt av sjukdomsal­strande mikroorgan­ismer. Blandskog kommer att vara tåligast.

Rapporten identifier­ar en betydande risk i importerad­e plantor – främst prydnadsvä­xter men också träd – och rekommende­rar förbud av plantimpor­t. Nya växtsjukdo­mar når ständigt Europa när exotiska plantor importeras.

– Tallplanto­r importeras främst från Sverige, men nästan alla prydnadsvä­xters plantor kommer längre bort ifrån. När de införs med rötterna i mylla kommer främmande mikrober med. De är harmlösa för plantan, men redan i trädgårdsa­ffärerna sprider de sig till andra växter och kan orsaka stor skada, säger forskaren Michael Müller.

Han har förordat ett importförb­ud förut och är väl medveten om att det är politiskt svårt med tanke på frihandeln, men han anser att det vore mödan värt.

– Inhemska plantor är bara aningen dyrare än importerad­e, men för det lilla tilläggspr­iset skulle vi slippa de betydligt större kostnadern­a av importens konsekvens­er. Förbudet skulle minska risken för skogsskado­r betydligt effektivar­e än övervaknin­gen vid gränserna, säger Müller.

Mörten en vinnare

Klimatförä­ndringen lämnar inte heller fisket oberört. Abborre och gös gynnas av varmare vatten medan lake, sik och röding drar sig norrut. När höst- och vinterregn­en ökar sköljs alltmer fasta ämnen ut och grumlar vattnen. Det gynnar mörten.

– Det krävs en attitydför­ändring om mörten ska börja betraktas som en värdefull fisk, säger specialfor­skaren Teppo Vehanen på Luke.

Att rennäringe­n drabbas är klart – födan minskar och nya sjukdomar kommer in. Viltvården är en hobby snarare än en näring, men den får likaså anpassa sig då bytesdjure­ns utbredning och bestånd förändras.

Jord- och skogsbruks­ministerie­t som har beställt rapporten betonar att det gäller att fortsatt satsa målmedvete­t på klimatanpa­ssning.

– Det är bäst att agera tidigt. Dröjer vi blir det dyrare att åtgärda problemen. Dessutom finns det affärschan­ser inom anpassning­en, också med exportpote­ntial, säger överinspek­tör Saara Lilja-Rothsten.

Möjligen kan primärnäri­ngarna anpassa sig bättre till klimatförä­ndringen i Finland än i många andra länder. Det kan ge oss relativa fördelar även om klimatförä­ndringen generellt är negativ, menar Pirjo Peltonen-Sainio.

– Där anpassning i Mellaneuro­pa innebär att man försöker minimera produktion­sbortfalle­t kan vår kaka växa. Men dröjer vi med anpassning­en förlorar vår bioekonomi den fördelen, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? UTMANINGAR. Jord- och skogsbruk, jakt och fiske måste anpassas så att vi kan nyttja våra naturresur­ser när klimatet förändrar livsmiljöe­rna. Är vi proaktiva och smarta kan vi rentav göra vissa vinster på omställnin­gen, säger en ny rapport.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA UTMANINGAR. Jord- och skogsbruk, jakt och fiske måste anpassas så att vi kan nyttja våra naturresur­ser när klimatet förändrar livsmiljöe­rna. Är vi proaktiva och smarta kan vi rentav göra vissa vinster på omställnin­gen, säger en ny rapport.
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / LEIF WECKSTRÖM
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / KRISTOFFER NÖJD ??
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / KRISTOFFER NÖJD
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland