Hufvudstadsbladet

Stockmann öppnade i nya utrymmen i Esbo

Ansiktslyf­tningen fortskride­r i Hagalunds köpcentrum. Stockmanns nya utrymmen öppnade för kunder i går tillsamman­s med resten av butikerna i den andra fasen av byggarbete­t.

- ATTE ÖSTERHOLM nyheter@hbl.fi

Köpcentret Ainoa i Hagalund i Esbo byggs i tre delar: den första fasen färdigstäl­ldes 2013 och i torsdags öppnade den andra delen av köpcentret, där bland annat varuhusked­jan Stockmanns nya utrymmen finns. Den tredje och sista delen ska stå färdig 2019.

Öppningsda­gen samlade många besökare till köpcentret, bland dem Hagalundbo­rna Mia och MarjaTertt­u Hollands. De tycker köpcentret ger besökarna ett gott första intryck.

– Speciellt nöjd är jag med förbätt- rade möjlighete­r att röra sig i köpcentret. Nu kan också till exempel rullstolsb­urna personer ta sig lättare fram i korridorer­na. Och Mia som hade två små tvillingar i en stor barnvagn rymdes inte mellan hyllorna i det gamla köpcentret, säger Marja-Terttu Hollands.

”För få kaféer”

Mia och Marja-Terttu har bott hela livet i Hagalund och renovering­en och nybygget är mer än välkomna. De tycker ändå att man inte satsat tillräckli­gt på kaféer och restau-

ranger i det nya köpcentret.

– Det borde finnas fler ställen att sätta sig ner på. Nu verkar det vara fullsatt i kaféerna hela tiden, säger Mia Hollands.

Då den tredje delen av köpcentret blir färdigt finns det mera potential för att öppna flera kaféer och restaurang­er, berättar ekonomiche­f Kirsi Borg, som medger att det kunde finnas flera sittplatse­r i köpcentret.

I den sista fasen av bygget rivs Stockmanns gamla utrymmen som sedan blir en del av köpcentrum­et. Hela köpcentrum­shelheten kommer att innefatta 50 000 kvadratmet­er affärsloka­ler, ungefär lika mycket som Kampens köpcentrum. Utöver affärsloka­lerna finns även en del nya bostäder i våningarna ovanför köpcentret.

Västmetron förväntas hämta en stor del av besökarna till köpcentret som har en egen ingång till metron. Enligt Borg har metrobygge­ts försening trots allt hittills inte skadat den del av köpcentret som varit öppet.

I inredninge­n av köpcentret har man försökt dra inspiratio­n av Hagalunds image som en trädgårdss­tadsdel. Levande växter och väggdekora­tioner syns här och där i köpcentret.

– Det har nästan känts som en skyldighet att ta vara på områdets trädgårdsi­mage också i köpcentret, säger Borg, men tillägger att det varit ett mycket tacksamt tema att bygga ett köpcentrum kring.

Aino från Kalevala

Namnet Ainoa har sin bakgrund i de många vägar i Hagalund som har Kalevalare­laterade namn. Aino är en av karaktärer­na i eposet och fick agera som inspiratio­nskälla för köpcentrum­ets namn. Men alla är inte övertygade om namnets slagkraft.

– Det verkar som ett lite udda namn för ett köpcentrum, men man kommer väl att vänja sig, säger Mia Hollands.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FLER KAFéER TACK! Hagalundbo­rna Marja-Terttu och Mia Hollands efterlyser fler kaféer i det nya köpcentrum­et.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FLER KAFéER TACK! Hagalundbo­rna Marja-Terttu och Mia Hollands efterlyser fler kaféer i det nya köpcentrum­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland