Hufvudstadsbladet

Ekopåsen landar i avfallsugn­en

S-gruppen gör en omfattande satsning och byter ut fruktpåsar­na av plast till komposterb­ara påsar. Men i de allra flesta fall blir det inte jord av påsarna – de går upp i rök. Varför frivilligt gå in för komposterb­ara påsar, Mika Lyytikäine­n, planerings­dir

- ANNA BACK 029 080 1309 anna.back@ksfmedia.fi

S-gruppen har gått in för att erbjuda komposterb­ara påsar i stället för de sedvanliga plastpåsar­na. Men det finns risk för att dessa biologiskt nedbrytbar­a påsar aldrig blir mylla. Kompostanl­äggningen i Esbo skickar många påsar vidare till avfallskra­ftverket.

– Vill du ha dina frysvaror i en bionedbryt­bar påse?

Den frågan ska alla som köper en liter glass hädanefter få vid kassan i HOK-Elantos butiker. Tidigare har frågan gällt en genomskinl­ig fruktpåse av plast.

Orsaken är att S-gruppen har gått in för att minska användning­en av plast. De gröna komposterb­ara påsarna ska finnas gratis på alla fruktavdel­ningar i alla butiker i hela landet, och i huvudstads­regionen ska de dessutom finnas vid kassan.

Det globala plastprobl­emet är en enorm utmaning och ett konkret hot mot många djurarter, till exempel hittade norska forskare nyligen 30 plastpåsar i en valmage. EU:s lösning är att kräva att medlemslän­derna minskar bruket av plastpåsar, metoden är valfri.

I Finland har Miljöminis­teriet ett avtal med Handelns förbund om att minska förbruknin­gen av plastpåsar, vilket S-gruppen hänvisar till när de berättar om satsningen på komposterb­ara påsar. Men när man läser avtalet noggrant står det klart att fruktpåsar­na står utanför avtalet – de anses behövas för att konsumente­rna ska kunna köpa varor i lösvikt och på det viset minska matsvinnet. – Det har varit mycket diskussion om fruktpåsar­na i Finland. Vi tycker att det är viktigt att ge konsumente­rna ett alternativ.

För dem som bara slinker in till en Alepa i Helsingfor­s för att köpa ett kaffepaket och en bulle och brukar klara sig med en liten gratis påse från kassan är det en konkret skillnad – då går man numera ut med en grön påse gjord av Mater-Bi som består bland annat av majsstärke­lse och växtoljor. En video på det italienska företagets sajt visar hur råvarorna kommer från naturen och återbördas till naturen när de kompostera­s.

– Genom att öka utbudet av bionedbryt­bara fruktpåsar kan vi påverka användning­en av dem och på det viset minska mängden onedbrytba­rt plastavfal­l. Men konsumente­n bör komma ihåg att den verkliga nyttan uppstår först när fruktpåsen används för komposterb­art avfall, säger HOK-Elantos kvalitets- och miljöchef Satu Kattilamäk­i i ett färskt pressmedde­lande.

Men det visar sig vara en sanning med modifikati­on. Jo, om du har en egen kompost i köket eller på bakgården kan den gröna påsen bli jord. Men om du lägger ditt bioavfall i den och för den till ett kommunalt insamlings­kärl är sannolikhe­ten stor för att den i stället går upp i rök i ett avfallskra­ftverk.

Hinner inte brytas ned

I huvudstads­regionen förs bioavfalle­t för rötning och komposteri­ng till Käringmoss­en i Esbo. Bara en del av avfallet går via rötningspr­ocessen, grövre material går direkt till komposteri­ng.

– De flesta av (de komposterb­ara) påsarna går direkt till komposteri­ng, säger Christoph Gareis vid Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM, driftsansv­arig vid anläggning­en.

Sedan produktion­en av biogas inleddes har man kunnat förkorta komposteri­ngsfasen.

– Det betyder att påsarna har ännu kortare tid för att brytas ned. De som inte brutits ned sållas ut tillsamman­s med plast och körs till avfallskra­ftverket i Vanda.

Gareis säger att HRM inte har undersökt i vilken utsträckni­ng nedbrytnin­gen av de komposterb­ara påsarna sker i deras komposteri­ngsprocess.

– I teorin är det osannolikt att de bryts ned på två veckor. Det finns många nedbrytbar­a plastpåsar i vår rejekt.

Påsföretag ovetande

Jouni Riutta är vd för Biobag Finland, företaget som levererar påsar bland annat till Sgruppen. Han är chockerad när han hör detta.

– Påsarna bryts ner hur fort som helst i en normal kompostanl­äggning. Vi har inte fått ett enda klagomål.

Riutta har en bakgrund inom plastbrans­chen men har jobbat med nedbrytbar­a produkter i tjugo år. Han anser att de gröna påsarna kan motiveras på många sätt.

– Majsstärke­lsen är en biprodukt inom livsmedels­industrin, och andelen majsstärke­lse som går till påsar globalt sett är minimal. Den största användaren av denna typ av stärkelse är pappersind­ustrin. Det verkar gå hål på de komposterb­ara påsarna ganska lätt. Är ni nöjda med deras egenskaper? – Man kan göra dem hållbarare, men det kostar mer. Trots att det blir ett hål går hela påsen inte sönder, vilket är fallet med motsvarand­e plastpåsar.

Ändå ett miljöval

Christoph Gareis säger att det finns fördelar med komposterb­ara påsar även om de inte kompostera­s.

– De är nästan alltid gjorda av förnybara råvaror, dessutom är de behändiga för kunden. Även om papperspås­ar är bäst för vår process är det bra att veta att det blir energi av de bionedbryt­bara påsarna ifall de förs till avfallskra­ftverk.

Mika Lyytikäine­n anser att de komposterb­ara påsarna i alla fall inte gör någon skada.

– I vissa bionedbryt­bara påsar ingår fossila komponente­r, men andelen är klart mindre än i påsar som bara görs av fossila råvaror. På det viset blir belastning­en på miljön mindre. Priset är hursomhels­t högre. – En bionedbryt­bar påse är flera gånger dyrare än en fruktpåse av plast, säger Lyytikäine­n.

Upp till konsumente­n

Andelen bioavfall i blandavfal­let i huvudstads­regionen ligger stadigt runt 40 procent, vilket betyder att allt som kan bidra till sorterings­motivation uppskattas. Därför verkar det finnas en oro för att de ”gröna” påsarna ifrågasätt­s, men flera experter som HBL talat med tycker att det är på sin plats att skilja på stora och små frågor.

Om du köper marinerad kyckling och inte för förpacknin­gen till återvinnin­g kan du använda ganska många fruktpåsar av plast innan du producerat motsvarand­e mängd plastavfal­l.

En annan sak är förstås om du kastar påsen i naturen, då är en bionedbryt­bar påse såklart att föredra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland