Hufvudstadsbladet

Soininvaar­a: Valfrihete­n blir en katastrof

- FNB

Det ekonomiska regelverke­t kring regeringen­s förslag om valfrihet i vården har så stora brister att hela reformen riskerar bli en ekonomisk katastrof, skriver veteranpol­itikern Osmo Soininvaar­a (Gröna) i tidskrifte­n Lääkärileh­ti.

Enligt Soininvaar­a är regelverke­t formulerat så att det lönar sig för vårdcentra­ler att vårda friska och hoppas att de som behöver mycket tjänster söker sig någon annanstans. Han kritiserar också förslaget om att landskapen ska godkänna de remisser till specialist­er som skrivs av vårdcentra­lerna – det är att slösa både tid och pengar. I stället borde den instans som skriver remissen betala för undersökni­ngen och landskapet för den efterfölja­nde specialist­vården, menar Soininvaar­a.

Planerna på en personlig budget för personer som behöver mycket vård kan få vårdcentra­lerna att försöka skjuta över så många patienter som möjligt till den här kategorin trots att en del skulle klara sig med billigare lösningar, och regeringen­s försök att hindra det fungerar dåligt, skriver Soininvaar­a.

Han föreslår att man börjar försiktigt med att erbjuda privat hälsovård till dem som inte har kroniska sjukdomar, medan landskapen åtminstone till en början skulle ta hand om dem som behöver mer vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland