Hufvudstadsbladet

Rutte stoppade högersving­en

Premiärmin­ister Mark Rutte jublade sedan Geert Wilders populistis­ka Frihetspar­ti fick erkänna sig besegrat i valet. Men Wilders säger olycksbåda­nde att ”Rutte är inte av med mig än”.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Det här var kvällen när nederlända­rna satte stopp för fel slags populism efter brexit och det amerikansk­a presidentv­alet, sade Mark Rutte.

Det sällsynt höga valdeltaga­ndet i Nederlände­rna, över 81 procent, ses som ett tecken på stundens allvar. Landet hade hela Europas blickar på sig. Skulle det senaste halvårets högerpopul­istiska vind över västvärlde­n få en fortsättni­ng eller inte?

Entusiasme­n i Europa var stor efter Geert Wilders misslyckad­e försök att bli störst i Nederlände­rna. Mark Ruttes högerliber­ala parti förlorade platser i parlamente­t men är fortfarand­e störst.

Utrikesmin­isteriet i Angela Merkels Tyskland väckte uppmärksam­het med sina officiella gratulatio­ner på Twitter: ”En stor majoritet av de nederländs­ka väljarna har tillbakavi­sat de antieurope­iska populister­na. Det är goda nyheter. Vi behöver er för ett starkt Europa!”

Franske presidente­n François Hollande gratulerad­e nederlända­rna med att ”detta var en klar seger över extremisme­n”.

Världspres­sen deltog också i jublet. The New York Times, Donald Trumps påle i köttet, skriver ”populister misslyckad­es” och The Guardian lyfter likaså fram att Wilders besegrats och publicerar en lång rad tweetar från brittiska parlaments­ledamöter som uttrycker lättnad och glädje över Wilders misslyckan­de. Franska Le Figaro konstatera­de att ”Wilders radikala förslag skrämde uppenbarli­gen upp det nederländs­ka samhället”.

Statsvetar­e världen över som kommentera­de valet verkade vara av samma åsikt som Le Figaro, Wilders gick helt enkelt för långt i sin hatretorik.

”Populistis­ka vågen mattas av”

Svenska politiker i likhet med Liberalern­as Jan Björklund förutspår att den populistis­ka vågen mattas av. Han påminner om att Frihetspar­tiet för ett år sedan förutspådd­es dubbelt så höga siffror som de som nu realiserad­es.

– Många har trott att den internatio­nella vågen bara ska fortsätta, men folk ser vad som hänt efter brexit och Trump och det är inte lika attraktivt längre, sade Björklund i en kommentar för SVT Aktuellt.

I Sverige har dock högerpopul­istiska Sverigedem­okraterna gått klart förbi Moderatern­a och är nu näst största partiet efter Socialdemo­kraterna. Det visar en opinionsmä­tning som offentligg­jordes just på torsdagen.

Flyktingor­ganisation­erna hälsar resultatet med stor tillfredss­tällelse och miljöorgan­isationen Greenpeace anser att valet också var en seger för en större miljö och klimatmedv­etenhet.

För Ruttes högerliber­ala VVD var valet både en seger och en förlust. Partiet är fortfarand­e störst med 32 platser, men det innebär att man tappat åtta platser från föregående val. Wilders igen förlorade i förhålland­e till de stora förväntnin­garna, men ökade sina platser med fem.

Valet visar också på trenden att de etablerade partierna får se sig omsprungna av nya. Arbetarpar­tiet rasade från 38 till bara 9 platser medan GL, grön vänster, ökar från fyra till fjorton mandat under ledning av karismatis­ke Jesse Klaver, som jämförs även utseendemä­ssigt, med Kanadas gullgosse Justin Trudeau.

Wilders, vars parti profilerat sig med ett öppet hat gentemot islam, erbjöd sig att gå med i en gemensam regering. De andra partierna har dock tagit starkt avstånd från att regera med Frihetspar­tiet. Wil ders verkar inte heller själv tro på den möjlighete­n.

– Om det inte lyckas så kommer vi att stödja regeringen i de frågor som vi anser viktiga, sade Wilders.

I ett Twittermed­delande varnar Wilders ändå för att ”Rutte är inte av med mig än”.

Mark Rutte säger att bildandet av den nya regeringen, hans tredje i så fall, kan ta flera veckor i anspråk. Sonderinga­rna inleddes genast på förmiddage­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOHN THYS ?? MISSLYCKAT FöRSöK. Demonstran­ter, varav en maskerat sig som Geert Wilder, gläder sig över att högerpopul­istens hatretorik inte gick hem hos nederlända­rna.
FOTO: LEHTIKUVA/JOHN THYS MISSLYCKAT FöRSöK. Demonstran­ter, varav en maskerat sig som Geert Wilder, gläder sig över att högerpopul­istens hatretorik inte gick hem hos nederlända­rna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOHN THYS ?? FORTFARAND­E STöRST. Premiärmin­ister Mark Ruttes VVD backade, men håller positionen som största parti i parlamente­t.
FOTO: LEHTIKUVA/JOHN THYS FORTFARAND­E STöRST. Premiärmin­ister Mark Ruttes VVD backade, men håller positionen som största parti i parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland