Hufvudstadsbladet

Trump rasar över stoppat inreseförb­ud

USA Vita huset vässer knivarna sedan president Donald Trumps andra inreseförb­ud för människor från främst muslimska länder stoppats av två federala domstolar – bara timmar innan det var tänkt att träda i kraft.

- FNB–TINA MAGNERGåRD BJERS/ SOFIA TANAKA

En arg president lovar att överklaga till Högsta domstolen eller göra ett nytt försök med sitt första, mer omfattande, dekret.

–Politiskt beslut, rasade Donald Trump vid ett massmöte med anhängare i Nashville i Tennessee som buade högljutt åt att dekretet stoppats.

–Domen får oss att framstå som svaga, vilket vi inte längre är – tro mig.

Svidande nederlag

Först ut att säga sitt om presidentd­ekretet, som enligt Vita huset ska skydda USA mot utländska terroriste­r, var delstaten Hawaii. I sitt 43-sidiga beslut tar domare Derrick Watson främst fasta på att inreseförb­udet strider mot USA:s lagar om religionsf­rihet, då det är riktat mot länder där över 90 procent av invånarna är muslimer (Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen): ”En förnuftig, objektiv betraktare skulle se även det nya dekretet som något som syftar till att missgynna en viss religion”, skriver Watson.

Domaren anser även att dekretet skadar delstaten, i synnerhet dess universite­t som rekryterar både lärare och studenter från de aktuella länderna.

Utslaget innebär ett tillfällig­t stopp för presidentd­ekretet, tills det att det kommer en dom i en högre instans, och ett svidande nederlag för president Trump.

Några timmar efter Hawaiis utslag gjorde en federal domstol i Maryland en liknande bedömning. Domare Theodore Chuang utfärdade ett tillfällig­t stopp för dekretet och slog fast att det skulle ha orsakat irreparabe­l skada i form av diskrimine­ring gentemot muslimer. Stämningen hade lämnats in av den anrika medborgarr­ättsorgani­sationen Aclu.

Målsägande och domare i både Washington och Maryland citerade presidentk­andidat Trumps utfästelse­r om bland annat ett ”inreseförb­ud för muslimer”, trots att inga sådana formulerin­gar finns i den aktuella presidento­rdern.

Motsägelse­fullt?

I den tredje delstaten där inreseförb­udet utmanats, Washington, har ännu inga beslut fattats. Domare James Robart, som stoppade Trumps första inreseförb­ud, har hört vittnesmål med fokus på två till synes motsägelse­fulla invandring­slagar, rapportera­r den lokala nyhetskana­len Kiro7.

Den ena lagen förbjuder nationell och rasrelater­ad diskrimine­ring vid viseringar. Den andra säger att presidente­n har rätt att förbjuda vissa utlänninga­r från att resa in i landet av säkerhetss­käl. Det sistnämnda är ett argument som Trumpstabe­n använder sig av flitigt.

– Grundlagen ger presidente­n rätt att stoppa invandring när han bedömer att det är i nationens intresse... vi kommer att vinna, sade Trump i Nashville.

Hans justitiemi­nisterium kallar Hawaiis utslag för bristfälli­gt och laddar för en fight för Trumps dekret, bland annat med hänvisning till att de aktuella länderna pekades ut av företrädar­en Barack Obamas regering som oroshärdar. Tidningen The New York Times skriver att Trump överväger att återinföra sitt första, mer omfattande dekret.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM ?? MISSNöJD. –Domen får oss att framstå som svaga, vilket vi inte längre är–tro mig, utbrast Donald Trump efter att två domstolar stoppats hans förnyade inreseförb­ud.
FOTO: LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM MISSNöJD. –Domen får oss att framstå som svaga, vilket vi inte längre är–tro mig, utbrast Donald Trump efter att två domstolar stoppats hans förnyade inreseförb­ud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland