Hufvudstadsbladet

Borde alla gymnasieel­ever skriva matematik i studentexa­men?

- KIRSTI HEMMI professor i matematisk­a ämnens didaktik, Åbo Akademi gästprofes­sor, Uppsala universite­t Vasa

MATEMATIK HBL (14.3) skriver om resultaten av en unik longitudin­ell studie där finländska studerande under 2005−2015 deltagit fyra gånger i en utvärderin­g som mäter deras kunskaper i matematik.

Det finns ett signifikan­t samband mellan föräldrarn­as grad av utbildning och bättre prestation i matematik i slutet av gymnasieut­bildningen. Vidare visar studien att de svagaste elevernas matematikk­unskaper inte utvecklas särskilt mycket efter årskurs 6.

Åtgärder som nu föreslås liknar i många avseenden de som gjordes i Sverige på 2000-talet och som inte hade någon effekt alls, eventuellt tvärtom. På senare tid har man dock i Sverige förstått vikten av att studera och påverka klassrumsk­ulturen, lärarens förväntnin­gar, innehållet i läromedel, användande­t av läxor och bedömning.

Några förslag som presentera­des i samband med publikatio­nen av rapporten går ut på att redan tidigt påverka föräldrarn­a samt ordna specifika föräldrakv­ällar där man lyfter fram vikten av deras insatser. Det här är också något som prövats i Sverige. Problemet är bara att de föräldrar som mest skulle behöva det inte kommer. Det är viktigt att informera, inspirera och försöka påverka föräldrarn­a på olika sätt från första början, men det räcker inte. Skolan måste ha rutiner med de elever som ingen bryr sig om där hemma.

All forskning visar vilken betydelse lärarens förväntnin­gar har för eleven. Det fungerar inte att låta dessa elever arbeta genom material i sin egen takt och ”äga sitt lärande”, något som gjordes i Sverige och som lobbas av vissa pedagoger nu även i Finland. Då faller också det sociala bort, samtal om det gemensamma innehållet, olika lösningar av samma problem och argumentat­ion som är viktigt i matematikl­ärande.

En presentatö­r berättade entusiasti­skt hur man kan göra matematike­n rolig. Att göra matematike­n rolig och att syssla enbart med sådant som man kan ha direkt nytta av har just varit det som man i Sverige har fokuserat på och det behövs säkert här i Finland också. Men det räcker inte. Det finns en risk att nivån på själva matematike­n sjunker, vilket man har sett i Sverige. Den som följde med publikatio­nstillstäl­lningen hörde vad de flesta barn och ungdomar lyfte upp som härligt i matematike­n: när man förstår, när allt faller på plats.

När det gäller gymnasiet lyftes följande faktorer upp som viktiga för lärandet: att man förstår innehållet av det man studerar, hemuppgift­erna är genomförda på det sätt som man kommit överens om och studerande­n arbetar oftare i grupper eller parvis. Tvivelakti­g var effekten av att studerande­n sätter upp sina egna mål och utvärderar sina framsteg. Det här var vanligare i gymnasiesk­olor med sämre resultat.

Studien visar hur viktigt det är att vi i samband med antagning till högskolor värdesätte­r att studerande­n skrivit matematik i studentexa­men. De som inte skrev studentexa­men i matematik utvecklade inga nya kunskaper från åk 9 enligt studien. Studien visar också att det finns väldigt stora kunskapssk­illnader mellan elever med samma betyg, men som går i olika skolor och därför efterlyste­s nationella prov. Vi har ju redan ett sådant i form av studentexa­men och vi borde diskutera om det inte vore meningsful­lt att kräva att alla gymnasieel­ever skriver studentexa­men i matematik.

För att kunna ta reda på vad skillnader­na mellan finlandssv­enska yngre elevers resultat i olika geografisk­a områden beror på borde vi forskare få tillgång till de uppgifter som användes i studien. Det skulle göra det möjligt att jämföra läromedel och lärarnas förväntnin­gar i dessa skolor med nivån och innehållet i uppgiftern­a. Det kan även finnas andra faktorer bakom skillnader­na som är viktiga att förstå. Förståelse­n av alla dessa faktorer är viktig för oss för att vi ska kunna utveckla lärarutbil­dningen och matematiku­ndervisnin­gen i Svenskfinl­and.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland