Hufvudstadsbladet

Varför inte utgå från uppenbar skillnad?

- NIKE LöNNQVIST Raseborg

MATEMATIK Matematikk­unskaperna skiljer sig mellan finsk- och svensksprå­kiga skolelever (HBL 15.3): ”Varför det ligger till på det här viset kan forskarna inte säga.” Har någon forskning utgått från den uppenbara skillnaden: olika undervisni­ngsspråk?

För tio år sedan gjordes ett experiment av pedagogiks­tuderande (HU) i en finsk Helsingfor­sskola där en stor del av eleverna hade ett annat modersmål än finska eller svenska. Lärarna hade märkt att de som talade ett annat hemspråk halkade efter i realämnen samt i matematik.

Projektet gick ut på att en timme i veckan enbart reda

ut sådana ord och begrepp som i många språk är internatio­nella låneord, men i finskan ersatts med förfinskni­ngar (används i synnerhet av lärare på de lägre årskursern­a) som geografi (maantiede), demokrati (kansanvalt­a), republik (tasavalta), immigratio­n (maahanmuut­to), addera (lisätä, laskea yhteen), multiplice­ra (kertoa), negativt (kielteinen) och så vidare. Listan kan göras hur lång som helst.

Efter experiment­året hade samtliga elever i målgruppen höjt sina betyg i alla realämnen samt i matematik med 1-2 vitsord, alla svarande trivdes bättre i skolan och motiverade­s av att de bättre förstod de ämnen som behandlade­s.

I svenska skolor använder vi fortfarand­e en hel del främmande termer i läromedel och undervisni­ng och barnen förstår sammanhang­en ibland först när begreppen retts ut.

Därtill är stavningsr­eglerna på finska entydigare än på svenska och många andra språk. Är det inte uppenbart att en del av diskrepans­en i resultaten beror på särdragen i undervisni­ngsspråken?

För övrigt anser jag att eftersom våra svenska läromedel förnyas långsammar­e än de finska är det vanskligt att jämföra finska och svenska resultat utan att beakta skillnaden i utgångsläg­e (majoritet–minoritet).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland