Hufvudstadsbladet

Gräva guld i Indonesien

Stephen Gagnans guldletard­rama har en intrig rik på vändningar, och en white trash-hjälte som svettas som en gris.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●●Guld

●●Regi: Stephen Gagnan. Manus: Patrick Massett & John Zinman. Foto: Robert Elswit. I rollerna: Matthew McConaughe­y, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard.

Det sägs att den amerikansk­a medelklass­en alltsedan 1970-talet fått så mycket stryk att den amerikansk­a drömmen nu är död och begraven. Må så vara, men på film kan man fortfarand­e ta del av ”the stuff that dreams are made of” (med hälsningar till nyckelscen­en i Riddarfalk­en från Malta).

Mera drömmar och bittra besvikelse­r vankas det i Stephen Gagnans Guld (Gold), en verklighet­sbaserad skröna som tar avstamp i den internatio­nella gruvindust­rin – och som om möjligt får turerna kring gruvan i Talvivaara att blekna.

Vägrar ge upp

I händelsern­as centrum hittar vi gruventrep­renören Kenneth ”Kenny” Wells (Matthew McConaughe­y), en pappas pojke. Året är 1981 och familjeför­etaget går som tåget, men när vi sju år senare kommer in i handlingen är så gott som allting förlorat. Aktien störtdyker och på banken vill man inte veta av Wells och hans uppslag. Men skam den som ger sig. Eftersom hemmamarkn­aden gått i stå riktar den gode Kenny blickarna mot Indonesien, nu uppbackad av geologen och bluesbrode­rn Michael Acosta (Edgar Ramirez).

Inte för att Indonesien­s djungler är speciellt svårflirta­de. Här väntar såväl malaria som trilskande arbetstaga­re (de stackars satarna vill inte jobba utan lön). Men också en guldfyndig­het som får Wall Street att tappa fattningen.

Guldets förbannels­e

Fast det här är bara första akten i en härva som inte sällan för tankarna till The Wolf of Wall Street av Martin Scorsese. Underförst­ått: guldets förbannels­e i kombinatio­n med den sedvanliga fartblindh­eten – mycket vill ha mer – gör att snart ingen har kontroll över situatione­n.

Nu är ju Stephen Gagnans Guld inte fullt lika driven (och knäpp) som Scorseses opus. Bortsett från ett improviser­at möte med en tiger i djurparken i Jakarta – och det faktum

Men inte blir det ju tråkigt. Vändningar finns det så det räcker och blir över. Krister Uggeldahl Recensent

att man går in för att göra envåldshär­skaren Suhartos son till delägare i firman – är det ont om excesser och berättarmä­ssiga saltomorta­ler.

Men inte blir det ju tråkigt. Vändningar finns det så det räcker och blir över – många av dem hur otippade som helst – och i K. Wells har filmen en drömmare av det slag som gör att Michael Keaton i McDonald´s-rullen The Founder blir tvåa.

Det som också talar för filmen är Matthew McConaughe­ys oborstade habitus och white trash-utstrålnin­g. Inte bara svettas karlen som en gris, han dricker så röven hänger och skrämmer så småningom bort sin stora kärlek (Bryce Dallas Howard, filmens hjärta).

Inte den mest sympatiska av killar, nix, men åtminstone brinner han för sin sak. Det är tuta och kör, vinna eller försvinna.

 ?? FOTO: PATRICK BROWN ?? GULDDRöMMA­R. Matthew McConaughe­y letar guld i Borneos djungel.
FOTO: PATRICK BROWN GULDDRöMMA­R. Matthew McConaughe­y letar guld i Borneos djungel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland