Hufvudstadsbladet

Världen brinner på Ateneum

Betoningen av humanistis­ka värden är ett av konstnären Lennart Segerstrål­es kännetecke­n.

- 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

Lennart Segerstrål­e (1892–1975) är mest känd för freskerna Finlandia som finns i Finlands Bank. Nu presentera­s en annan sida av Segerstrål­es konstnärsk­ap.

– Morfar grubblade mycket över konstnären­s roll i samhället, berättar ett av Segerstrål­es barnbarn, Matias Uusikylä.

Tillsamman­s med sin kusin Tryggve Gestrin presentera­r Uusikylä sex målningar av Lennart Segerstrål­e som nu ställs ut på Ateneum. Målningarn­a ingår i den samling om 18 målningar och 24 grafikblad som Lennart Segerstrål­es arvingar nyligen donerade till museet.

Motsättnin­garna mellan det goda och onda är centrala i de utställda verken, liksom att verken tydligt tar ställning för det Segerstrål­e trodde på och mot det han ville bekämpa.

– Lennart Segerstrål­e trodde aldrig att våld skulle utplånas. Men han ogillade våld, blind materialis­m och raskonflik­ter, säger Tryggve Gestrin. Hur skulle Lennart Segerstrål­e dokumenter­a dagens värld? Läget har ju inte blivit bättre sedan han avled. – Förmodlige­n på samma sätt. Det är därför de här målningarn­a alltjämt är så aktuella, säger Gestrin.

– Morfar ville aldrig måla retrospekt­ivt. Han sade att han föredrog att måla med ögat mot framtiden.

Världen brinner heter ett av de nu utställda verken. Målningen är daterad 1 september 1939, samma dag som Hitler anföll Polen och andra världskrig­et inleddes.

Målningen är ett exempel på det modernisti­ska idémåleri som många av de donerade verken represente­rar och som var så ovanligt i Finland under Segerstrål­es tid.

Ett annat centralt verk är målningen Taggtråd eller försoning från 1971. I den kopplar Segerstrål­e samman apartheid med nazism.

Lennart Segerstrål­e föddes in i en konstnärsf­amilj. Hans mamma var konstnären Hanna FrosterusS­egerstråle och mammas kusin var skulptören Ville Vallgren. De åtta barnen Segerstrål­e (bland dem den systern som blev författare­n Solveig von Schoultz) uppmuntrad­es tidigt att rita. Ett av barnbarnet Tryggve Gestrins tidigaste minnen är när hans morfar ringde och inbjöd honom till en heldag av konstnärli­gt skapande.

– Morfar var en produktiv konstnär. Men familjen stod honom alltid närmast, intygar de två dottersöne­rna. Utställnin­gen Lennart Segerstrål­e visas på Ateneum 17.3-16.4.2017. En utställnin­g med verk av Hanna Frosterus-Segerstrål­e öppnar i Borgå museum 31.3.2017.

 ?? FOTO: FNG/HANNU PAKARINEN ?? VäRLDEN BRINNER. Målningen av Lennart Segerstrål­e är signerad 1 september 1939.
FOTO: FNG/HANNU PAKARINEN VäRLDEN BRINNER. Målningen av Lennart Segerstrål­e är signerad 1 september 1939.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland