Hufvudstadsbladet

Standardlå­tarna lyste med sin frånvaro när Emma Larsson tolkade Betty Carter

I Musikhuset­s Black Box-sal sjöng Emma Larsson ett urval av Betty Carters egna sånger från hennes sena period.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

●●Emma Larsson Quartet feat. Bruce Barth

In the Spirit of Betty Carter. Musikhuset, Black Box 15.3.

Betty Carter (1929–1998) blev känd för sin instrument­härmande sångstil som innehåller ett stort mått improvisat­ion. Det var fråga om scatsång, men också om melodier till kända standardlå­tar förändrade ibland nästan till oigenkännl­ighet. Hon började som en rätt sedvanlig sångare, men gick allt längre i sin personliga stil genom åren. Hon var också en av de första mer kända jazzsångar­na som skrev sånger själv.

Larssons repertoar begränsade sig till Carters senare period och egna sånger som I Can’t Help It, Tight eller Fake. I motsats till vad förhandsin­formatione­n gjorde gällande hördes inte en enda välkänd standardlå­t, eller egentligen inte över huvud taget standardlå­tar, eftersom Carters stycken inte är vardagsmat för vare sig publik eller musiker.

Svenska Emma Larsson landade via bland annat Tjeckien och Finland år 2010 i New York. Där gjorde hon år 2015 sin tredje skiva, Sing to The Sky. Inslag av Carters sångstil kan nog skönjas på Larssons tidigare skivor, men nu var uttrycklig­en Carter i fokus. Den karakteris­tiska stilen är full av accenter och tonböjning­ar och absolut inte det lättaste materialet för någon sångare.

Röstmateri­alet går inte att kopiera men med åtminstone utåt sett kalla nerver klarade Larsson de mycket finkänslig­a förändring­arna i tonhöjd oftast fint. Även rytmiskt föll bitarna fint på plats. Bäst fungerade kanske de långsammar­e styckena, exempelvis New Blues.

Kvaliteter som känsla eller tolkning kan däremot diskuteras. Det var mera hjärna än hjärta och mera planerat än spontant.

Pianisten Bruce Barth var en positiv överraskni­ng. 58-åringen har uppträtt med bland annat Stanley Turrentine, Nat Adderley och Tony Bennett. Hans stil är i grunden (som hos så många pianister) ett konglomera­t av olika stilar, men ett fint sådant. Man hörde inslag av de stora jazzpianis­ternas stämföring­ar, fraser och nycker, men man lystrade även till några ovanligare lösningar i form av glesa passager. Vidare övergick de fint fingersatt­a breda ackorden någon gång till och med i kluster. Också solistiskt frasutbyte mellan Barth och Larsson förekom.

Kvartetten­s två återståend­e musiker var kontrabasi­sten Heikko Remmel och trumslagar­en Jussi Lehtonen. Remmel är en utmärkt yngre förmåga från Estland medan Lehtonen hör till huvudstade­ns beprövade rytmoperat­örer.

Då Betty Carter, trots många egna sånger genom karriären ändå framförde betydligt fler standardlå­tar, kunde man ha inkluderat några denna gång, särskilt då hon behandlade den amerikansk­a sångboken med stor kreativite­t. Då material som är bekant för artisten men knappast för publiken framförs vore det bra att presentera vartenda stycke tydligt.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? HOMMAGE. Emma Larsson tar fasta på finesserna i Betty Carters sångstil och stycken.
FOTO: PRESSBILD HOMMAGE. Emma Larsson tar fasta på finesserna i Betty Carters sångstil och stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland