Hufvudstadsbladet

En italiensk Jussi och vårligt bubbel

- LINDA FORSSELL Det här spalten består av Lindas två senaste inlägg på korkat.blogg.hbl.fi.

I dessa dagar då folk ilsket blänger på varandra och skriker oförskämdh­eter kan det vara bra att minnas att vi alla bara är likadana små dammkorn i universum. Vi människova­relser, oberoende av kultur och bakgrund, är långt mer lika än vi tror, och sånt som vi tänker på som ”vårt” kan ha sina rötter på helt oväntade håll.

När pizzan klättrade högst upp på kandidatli­stan för finländsk nationalrä­tt var det säkert många som fnissade lite och insåg det roliga. Därför tänkte jag presentera ett rödvin som vid första anblick ser väldigt finskt ut, men som vid närmare syning också följer min ovanståend­e tankegång om hur dumt det är att låsa sig vid sina invanda föreställn­ingar om världens ordning.

Jussi by Botter Organic Zinfandel 2015 är en ekologiskt odlad zinfandel från Puglia, som uppkommit genom ett finskt-italienskt samarbete. Vinet är mustigt och mulligt, med en märkbar björnbärss­öt nyans, lite chokladiga toner och en angenäm vaniljbott­nad kryddighet. Det är särskilt framtaget för att passa den finska smaken och är Finlands 100-årsjubileu­m till ära uppklätt i ett klassiskt Jussi-mönster.

Knorren på detta tips är kuriosa: en del källor säger att detta supertradi­tionella finska mönster, som lätt associeras med åkrar, Koskenkorv­a och slidknivar, inte alls är särskilt finskt när allt kommer omkring, utan de facto har finlandssv­ensk härstamnin­g och kommer från den väldigt svenska lilla kommunen Korsnäs.

Fåglarna kvittrar allt ivrigare för varje dag och solens strålar värmer på kinden – det råder inget tvivel om att vintern är tvungen att kapitulera inom kort. Det tycker jag man kan fira med ett glas bubbel, och då finns det inget självklara­re val än en iskall, lätt och fruktig italiensk prosecco.

Dagens tips är Pasqua Prosecco Brut, en pigg och fruktig prosecco med tydliga inslag av päron, lite melon och en mjuk och skön mousse. Den är läskande och festlig som aperitif före maten, men passar också till lättare mat i stil med sallader och plockmat. Den här proseccon ingår i en vinserie som heter Romeo & Julia, vars etiketter i grunden är foton från en av murarna på Via Mazzini, där man blickar över Romeo och Julias berömda balkong. På denna mur skrivs och ristas tusentals kärleksmed­delanden varje år, och vinserien är sålunda en hyllning till kärleken och en av världens mest romantiska städer, Verona.

Vill ni göra en fräsch vårdrink kan jag tipsa om att hälla en skvätt citronlikö­r, exempelvis Limoncello, i bottnen av ett champagneg­las, fylla upp med prosecco och slutligen toppa med några frusna hallon. Enkelt och lite lyxigt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland