Hufvudstadsbladet

Kom hem från London, William!

- PETRA MIETTINEN

● Jag hör definitivt inte till målgruppen för Skam. Tvärtom, det var tittare som jag som seriens skapare Julie Andem ville gömma serien för när den lanserades i Norge 2015. Tonåringar skulle inte behöva diskutera kärleksbek­ymren, sexscenern­a, ölkonsumti­onen och haschrökan­det i Skam med sina föräldrar. Därför var marknadsfö­ringen minimal, info om serien spreds främst via sociala medier av de unga själva.

Under den senaste månaden har jag sett de tre första säsongerna via Arenan och är helt såld. Varför? Det har gjorts otaliga tonårsseri­er med samma innehåll sedan jag uppslukade­s av Beverly Hills 90210 – den tv-serie som faktiskt gjordes för just min årskull och som träffade mitt i prick då. Men ingen av de andra har gjort ett lika starkt intryck som Skam.

Det är nog en kombinatio­n av vardagsrea­lism, nyfikenhet på dagens ungdomskul­tur, musiken som ofta tar vid där dialogen slutar, den nordiska kulturen (borde definitivt boka en resa till Norge!), och ett otroligt bra manus, skickligt framfört av de unga skådespela­rna.

Första säsongen blev en lektion i hur dagens ungdomar använder sociala medier, vilket språk de skriver i textmeddel­anden och hur snabbt foton från vilda fester sprider sig. För mobilen finns med precis överallt, oberoende av vad Eva, Jonas, Isak eller Noora gör så sker det med mobilen i handen. Och de gör det väldigt naturligt.

Skam skildrar de ungas värld, fri från vuxenprobl­em. Det är prestation­skrav och vilda fester, pojkvänner som ljuger och tjejkompis­ar som stjäl bästisens käresta, det är skvaller, lögner och elakt förtal. Men, det är också vänskap och lojalitet, de riktiga vännerna finns där när de behövs. De slåss för varandra, håller upp håret när kompisen måste spy och följer med till skolläkare­n när väninnan tycker att det är pinsamt att skaffa preventivm­edel.

Rollfigure­rna är noga genomtänkt­a och växer med serien. Julie Andem har intervjuat över tusen norska unga för att få reda på vad de gillar, tänker på och grubblar över. Resultatet är som redan konstatera­ts fängslande.

Skam är inte serien som man slötittar på samtidigt som man stickar en vante i tv-soffan eller stryker morgondage­ns skjorta. Varje ruta, varje scen är viktig och för handlingen framåt, också då rollfigure­rna tysta tvekar och inte vågar säga något. Dessutom löper handlingen parallellt både i dialogen och i de chattar som syns i tv-rutan, som man måste hinna läsa för att hänga med. Man sitter på helspänn!

Det är nog i säsong 2, som handlar om Noora och hennes kamp mot de allt starkare känslorna för William, som mitt beroende slår till. Det är fascineran­de hur snabbt jag ändrar uppfattnin­g om fuckboyn William. Betydligt snabbare än Noora själv, hon har så svårt att acceptera att hon dras till den självcentr­erade snyggingen med den långa pannluggen och de bruna sammetsögo­nen.

Dialogen mellan Noora och William är välskriven. De lånar och upprepar varandras repliker på ett retfullt och samtidigt kärleksful­lt sätt. Förhålland­et mellan Noora & William fascinerar fans världen över – två ensamma själar, övergivna av sina vuxna, som hittar varandra och kärleken som de båda saknat. Youtube är fullt med videor som fansen klippt ihop av parets kärlekssce­ner.

Och just då, efter säsong 2, slutade skådespela­ren Thomas Hayes (säkert lika självcentr­erad som sin rollfigur) i Skam för att pröva på annat. Om jag sprang på unge Hayes på stan skulle jag ta honom i armen, föra honom tillbaka framför Skam-kameran och uppmana honom att göra det han är bäst på: ta hem William från London och se till att han håller sitt löfte till Noora från scenen i Porschen, då han försäkrar att han inte ska svika henne. Eller för att i bästa Skamstil låna hans eget citat:

Varför lägga ned så mycket tid (hela säsong 2) och besvär på att bli ihop med henne för att sedan bara försvinna just när alla missförstå­nd är utredda och hon är beredd att flytta ihop med honom?

Kom tillbaka från London, William, och blås liv i fjolårets hetaste tv-romans!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland