Hufvudstadsbladet

Sipilä vill utreda studentsve­nskan – Terho säger nej

Regeringsk­ollegerna överraskad­es av utspelet

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En pamflett utgiven av tankesmedj­an Agenda har satt fart på debatten om hur Juha Sipiläs (C) regerings politik drabbar svenskan. I pamfletten ingår en intervju med Sipilä, där han hänvisar till att språkkunsk­aperna urholkats en längre tid. Hans intryck är att det borde diskuteras om den frivilliga svenskan i studentexa­men försämrat språkkunsk­aperna bland tjänstemän.

Sipilä överraskad­e sina regeringsk­umpaner. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att hon inte ännu hunnit diskutera frågan i regeringen, men ser fram emot det.

– Jag tror att en sak som kan stärka svenskan, och alla språkkunsk­aper, är om undervisni­ngen startar redan i ettan eller i småbarnspe­dagogiken.

I Sannfinlän­darna är mottagande­t inte entusiasti­skt. Gruppordfö­rande Sampo Terho skriver i ett inlägg att obligatori­et i studentpro­vet inte återinförs av den här regeringen.

Färre tingsrätte­r, Vasa centralsju­khus, landskapsr­eformen, Åland, Folktinget­s finansieri­ng – i en färsk rapport utgiven av tankesmedj­an Agenda går journalist­en Anne Suominen igenom besluten som drabbat svenskan under den sittande regeringen­s tid hittills.

Juha Sipilä (C), som är intervjuad i rapporten, säger att han är förvånad över de starka reaktioner­na på jourreform­en och Vasa centralsju­khus, och på att regeringen stämplas som njugg i språkfrågo­r.

– Jag har försäkrats om att det betyder att några åtgärder i den mest krävande cancervård­en och öppen hjärtkirur­gi flyttar. En del av de här åtgärderna har redan skötts i Tammerfors. Den här reformen gäller kanske hundra patienter.

Ser samband till studentsve­nskan

Sipiläs tolkning är att jourreform­en var en droppe som kom efter att den svenska servicen urholkats under en längre tid.

Han tror att den frivilliga svenskan i studentexa­men kan ligga bakom den sjunkande nivån på tjänsteman­nasvenskan. Reformen av studentexa­men 2005 har inneburit att antalet finska elever som skriver svenska halverats.

– Det har inte förts någon diskussion om att återinföra svenskan (i studentexa­men) men kanske vi borde göra det, säger Sipilä.

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger till HBL att utspelet är överraskan­de, och att hon ser fram emot att diskutera det i regeringen innan hon tar ställning.

– Vi har inte alls diskuterat det i regeringen ur den här synvinkeln, och jag väntar på att diskutera

Det finns orsak att trygga svenskan i det här landet så att de språkliga rättighete­rna förverklig­as.

Sanni Grahn-Laasonen

det. Men det finns orsak att trygga svenskan i det här landet så att de språkliga rättighete­rna förverklig­as, säger Grahn-Laasonen.

Vad som prövas i examen är en viktig faktor som påverkar gymnasiest­udierna och motivation­en, säger ministern, men väntar med att ta ställning i frågan.

”Tidigare svenska hjälper”

– Jag skulle vilja koppla det till en bredare diskussion om hur vi i dagens internatio­nella värld behöver mer språkkunsk­aper. Vi arbetar nu med språkstrat­egin, säger GrahnLaaso­nen, som förespråka­r en ännu tidigare start för språkunder­visning.

– Svenskan kunde stärkas genom att undervisni­ngen inleds tidigare, i första klass eller redan inom småbarnspe­dagogiken.

Ska effekterna av ändringen i studentexa­men alls följas upp?

– Vi ska absolut följa med läget för att trygga alla språkkunsk­aper och rätten till service på svenska, säger Grahn-Laasonen.

I nuvarande regering stöter förslaget på patrull från Sannfinlän­darnas sida. Gruppordfö­rande Sampo Terho (Sannf) kommentera­de på sociala medier att svenskan inte ska återinföra­s som obligatori­skt studentpro­v, och att detta inte finns i regeringsp­rogrammet.

Sipilä säger till svenska Yle att det nog finns en markering i programmet.

– Det är nog klara noter i regeringsp­rogrammet, att svenskans ställning inte ska försvagas, och enligt det går vi framåt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ÖPPNAR FÖR FÖRäNDRING. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) diskuterar språkliga rättighete­r i en rapport utgiven av tankesmedj­an Agenda.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO ÖPPNAR FÖR FÖRäNDRING. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) diskuterar språkliga rättighete­r i en rapport utgiven av tankesmedj­an Agenda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland