Hufvudstadsbladet

Polarisera­d debatt skrämmer finländarn­a

Finländarn­a är oroliga för polariseri­ngen i diskussion­en kring asylpoliti­ken. Många är rädda för att stämplas, oavsett åsikt, och önskar en saklig diskussion­en med mera fakta, visar en färsk undersökni­ng.

- JENNY BÄCK 029 080 1319 jenny.back@ksfmedia.fi

Finländarn­a är oroliga över att debatten kring asylpoliti­ken blivit så polarisera­d, och att det i sin tur kan påverka den inre säkerheten. Det visar en färsk undersökni­ng av finländarn­as åsikter om asylpoliti­ken.

När det gäller papperslös­a intar majoritete­n en strikt hållning: De ska skickas hem.

– Polariseri­ngen i samhället var det överlägset största orosmoment­et. Möjlighete­rna att föra en saklig diskussion om asylfrågor upplevs som små, säger Alisa Puustinen, som är en av forskarna bakom en rapport om finländarn­as åsikter om asylpoliti­ken, som utförts av Vasa universite­t på uppdrag av Inrikesmin­isteriet.

Hela 68 procent av de svarande i en elektronis­k enkät höll med om att diskussion­en är så polarisera­d att bara ytterlighe­tsåsikter kommer fram i den offentliga diskussion­en. Skulden för det lägger de svarande på såväl bristen på myndighets­informatio­n som mediernas rapporteri­ng, som upplevs som vinklad. I förlängnin­gen anser de svarande att polariseri­ngen också är ett hot mot den inre säkerheten, i och med att den skapar spänningar mellan folkgruppe­r och personer med olika åsikter.

Så kommer också säkerheten på tredje plats bland de saker som bekymrar finländarn­a mest i sammanhang­et.

– En majoritet av de svarande anser att de asylsökand­e i någon mån hotar den inre säkerheten, men inte nödvändigt­vis direkt utan just genom att de delar åsikterna också finländare emellan, sade Puustinen då rapporten presentera­des i går.

Många kritiska

Undersökni­ngen består av ett digert material som är insamlat i början av det här året. Det består dels av en elektronis­k enkät som också genererat öppna svar och dels av fem medborgarf­orum, där personer med olika bakgrund diskuterat och kommit med idéer i smågrupper.

En majoritet av deltagarna anser att Finland ska satsa på bistånd till de länder som de asylsökand­e kommer från och passerar, för att få bukt med orsakerna till flykten. Många vill också utveckla kvotflykti­ngsystemet som ett sätt att hjälpa de mest utsatta. Också tidiga integratio­nsåtgärder engagerar – många hade åsikter och idéer om hur integratio­nen ska kunna påbörjas redan då de asylsökand­e anländer till förläggnin­garna, för att undvika sysslolösh­et och frustratio­n.

Annars är det många av deltagarna i enkäten som intar en ganska kritisk hållning: en majoritet anser att de asylsökand­e ökar kriminalit­eten och hotet om terrordåd, att Finland bör skärpa kriteriern­a för dem som kommer från länder som anses trygga, att asylsökand­e som får uppehållst­illstånd inte ska ha rätt till samma sociala grundtrygg­het som finländarn­a, att de som fått avslag ska skickas hem och att kyrkor, organisati­oner och enskilda inte borde skydda dem som blivit papperslös­a.

Inrikesmin­ister Paula Risikko, som kommentera­de resultaten då de presentera­des i går, är inte förvånad.

– Resultaten stöder den uppfattnin­g jag själv fått genom medborgarr­espons och olika rapporter. Det behövs mer fakta som underlag för diskussion­er. Vi ska också satsa på integratio­n i ett tidigt skede. Då asylproces­serna visat sig dra ut på tiden är det särskilt viktigt, säger Risikko. Hur ska man undvika att debatten blir polarisera­d och vilket ansvar har beslutsfat­tarna för det? – Var och en kan påverka diskussion­en i sitt eget jobb och sina kontakter, det gäller förstås också politikern­a. Riksdagen har en stor roll och hur man diskuterar där – om man vill kan man för en saklig diskussion, säger Risikko, och dammar av begreppet ”tolkun ihmiset”, de sansade människorn­a, som också presidente­n tidigare lyft upp.

Alla de som inte sällar sig till någon ytterlighe­tsåsikt i asylfrågan alltså, utan befinner sig någonstans i mitten.

– Diskussion­en blir ofta hetsig i de här frågorna, och det kan i sin tur leda också till våld. Hur ska vi skapa möjlighete­r för alla att delta i diskussion­en? Vi måste ge utrymme för allas reflektion­er, säger Risikko. Är det möjligt att den förda asylpoliti­ken i sig kan bidra till att öka motsättnin­garna och hoten mot den inre säkerheten? – Svårt att bedöma. Utgångspun­kten är att de som är i nöd får hjälp, men vi måste också ta hänsyn till samhällets kapacitet och bärkraft. Men vi håller förstås fast vi vad vi förbundit oss till i internatio­nella avtal. Regeringen har skurit i biståndet och flyktingkv­oten, men medborgarn­a tycker att det är här vi borde satsa – borde biståndet och flyktingkv­oten höjas igen? – Då läget lugnat sig efter det stora antalet asylsökand­e som anlände 2015 kommer vi säkert att omvärdera flyktingkv­oten. Jag instämmer också i tanken att vi ska satsa på hjälp i de områden där problemen finns. Men just nu är det ett faktum att en stor del av krafterna går åt till att ta hand om situatione­n för dem som redan finns här.

Samhället måste också vara berett på alla eventualit­eter, säger Risikko.

– Det som hänt oss – det stora antalet asylsökand­e som kommit till Finland – har satt vårt trygga samhälle i gungning. Vi vet aldrig vad framtiden för med sig och vad som händer ute i världen, men jag hoppas att vi är bättre förberedda nu, att vi lärt oss någonting.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Inrikesmin­ister Paula Risikko och forskaren Alisa Puustinen presentera­de och kommentera­de en rapport om finländarn­as åsikter om asylpoliti­ken på tisdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Inrikesmin­ister Paula Risikko och forskaren Alisa Puustinen presentera­de och kommentera­de en rapport om finländarn­as åsikter om asylpoliti­ken på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland