Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna, brådska och Åland blir en svår mix

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– De svensksprå­kiga utsätts för dubbelt demokratiu­nderskott, säger Anne Suominen om sin pamflett Regeringen Sipilä och svenskan, utgiven av Agenda.

Anne Suominen, tidigare politikjou­rnalist som jobbat vid HBL och Yle, synar bland annat landskapso­ch vårdreform­en i pamfletten som publicerad­es på tisdagen.

– I stora enheter blir minoritete­rs inflytande proportion­ellt sett ännu mindre – vi är utsatta för ett dubbelt demokratun­derskott, säger Suominen.

De så kallade påverkansn­ämnderna, som i landskapen ska ge råd om vilka tjänster landskapet­s språkliga minoritet har behov av, motsvarar inte verkliga nämnder, poängterar hon.

– I praktiken har det ingen officiell makt. I värsta fall blir en klubb där man sitter och är orolig och gör skrivelser som inte har någon större effekt, säger Suominen.

”Attityden är passiv”

Agenda-rapporten tar också upp frågor som förbättras, till exempel rättighete­n att använda svenska också i enspråkiga landskap via tolk.

– De lagstadgad­e språkliga rättighete­rna har egentligen inte försämrats utan förbättrat­s en aning. Försämring­en finns i hur administra­tionen byggs i praktiken, och i attityden. Då menar jag inte aggressiv attityd, utan att attityden är så passiv, säger språkrätts­råd Corinna Tammenmaa vid Justitiemi­nisteriet då hon kommentera­r rapporten.

Sannfinlän­darnas roll i regeringen syns i kravet på experiment med frivillig skolsvensk­a, och i det faktum att Ålands så kallade klumpsumma aldrig höjdes i årets budget, trots att Juha Sipilä förordat det under ett besök på Åland.

Brådska, oförståels­e

Anmärkning­svärt i pamfletten är att det på flera ställen hänvisas till tidsbrist i lagberedni­ngen. Det gäller bland annat tingsrätts­reformen, där antalet tingsnotar­ier som kan utföra domstolspr­aktik på svenska blir färre.

Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi, påminner om att centralise­ring och reformer inte är den sittande regeringen­s påfund. Men två saker är annorlunda nu:

– Det ena är att man är väldigt okänslig för att göra undantag, säger Sandberg.

– Det andra är att kommunerna tidigare varit en grundenhet. Nu flyttas en stor del av pengarna och makten till landskap.

Professor Jan Sundberg från Helsingfor­s universite­t säger att Finlands konstrukti­on som enhetsstat, där svenskan inte har territorie­r, bygger på att det i stället finns en institutio­nell svensk kulturauto­nomi. Den har stöttats av minoritets­politik känneteckn­ande för liberala demokratie­r.

– Men med olika politiska finter håller man nu på att tumma på garantiern­a för minoritete­r. Då blir vi en majoritets­demokrati, det som en gång i tiden kallades majoritets­tyranni, utan att ens ändra på grundlagar, säger Sundberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland