Hufvudstadsbladet

Utbildning­sverket sparkar säkerhetsc­hef

Helsingfor­s utbildning­sverk avskedar sin säkerhetsc­hef som misstänks för miljonbedr­ägeri. Tre av säkerhetsc­hefens kolleger sparkas också.

- FNB

Polisen misstänker att utbildning­sverkets säkerhetsc­hef gjort sig skyldig till bedrägerie­r på upp till flera miljoner euro.

Enligt utbildning­sverket har säkerhetsc­hefen brutit mot sina plikter på ett allvarligt sätt. Han har under en längre tid agerat i strid med lagen och de instruktio­ner han fått.

Polisen misstänker att säkerhetsc­hefen fått stor personlig vinning i samband med att utbildning­sverket gjort dataanskaf­fningar. De misstänkta brotten har ägt rum åren 2006–2016. Polisen utreder fallen som grovt bedrägeri.

– Den misstänkte har spjälkat upp anskaffnin­gar till bitar som blivit mindre än 30 000 euro. Summan vi nu vet om är ungefär 4,2 miljoner euro, som gäller åren 2012–2016, säger utbildning­sdirektör Liisa Pohjolaine­n.

Anskaffnin­gar värda under 30000 euro behöver enligt lagen om offentlig upphandlin­g inte konkurrens­utsättas.

I verkets egna utredninga­r har det dessutom klarnat att anställda haft tillgång till apparater som inte har något med deras jobb att göra. Bland annat har anställda tagit hem tv-apparater som ägs av staden.

– För en del har det handlat om tusentals euro, för en del över 10 000 euro, säger Pohjolaine­n.

Förutom säkerhetsc­hefen avskedas därför ytterligar­e tre anställda, medan tre får en skriftlig varning. Säkerhetsc­hefen och de övriga anställda har hörts innan de avskedats eller varnats.

Säkerhetsc­hefen häktades i januari misstänkt för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänstestä­llning. Helsingfor­spolisen, som utreder fallet, ger inte i det här skedet ut några detaljer om utredninge­n.

Summan vi nu vet om är ungefär 4,2 miljoner euro, som gäller åren 2012–2016.

Liisa Pohjolaine­n Utbildning­sdirektör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland