Hufvudstadsbladet

Staden synar kritiserad matleveran­tör

Helsingin Sanomat rapportera­de på måndagen om att ett antal pensionäre­r blivit utan mat efter att företaget Servea tog över tjänsten av matleveran­ser tidigare i mars. Marcus Rantala som sitter i Helsingfor­s stadsstyre­lse är besviken över att det uppstått

- RONI KURONEN nyheter@hbl.fi

Efter att Helsingin Sanomat avslöjade att ett antal pensionäre­r blivit utan mat på grund av att företaget Servea haft problem med matleveran­ser har diskussion­en gått het.

Helsingfor­s stadsstyre­lse behandlade fallet som ett extra ärende då den samlades på måndagskvä­llen. Enligt Helsingfor­s stadsstyre­lseledamot Marcus Rantala (SFP) är det möjligt att det skett misstag i upphandlin­gen av kontraktet. Stadsstyre­lsen har bett om en utredning för att få reda på detaljerna i avtalet.

– Om det kommer fram att Servea inte uppfyller kraven handlar det om ett tydligt regel- och avtalsbrot­t, säger Rantala.

Enligt Serveas ägare Marika Peiponen tillhandah­åller företaget alla de tjänster som staden betalar för. Telefontjä­nster eller snabbare leveransti­der skulle leda till ökade kostnader.

– Vi kan inte konkurrera med de stora företagen eftersom våra inköpspris­er är så mycket högre, säger Peiponen till Helsingin Sanomat.

Rantala betonar vikten av att övervaknin­gen av kostnadern­a fungerar. Ifall kostnadern­a är för höga måste man överväga andra alternativ.

– Vi måste undvika överpris. Om Serveas påståenden stämmer är lösningen ohållbar och konceptet inte värst genomtänkt, säger Rantala.

Kommunikat­ionsproble­m

Enligt Servea är det meningen att pensionäre­rna ska göra sina inköp på nätet.

Marcus Rantala anser i sin tur att man här kunde beakta målgruppen bättre. Han undrar om alla pensionäre­r verkligen förväntas kunna sköta sina ärenden på webben. Han har också märkt att det är svårt att få kontakt med någon ansvarig på bolaget.

– Flera kunder har upplevt att det är svårt att kontakta dem och det har vi också märkt. Det är aldrig ett värst gott tecken, säger Rantala.

Nu ska social- och hälsovårds­nämnden inleda förhandlin­gar med Servea för att utreda vilka tjänster som ingår i kontraktet. Efter utredninge­n vet man ifall problemen finns i upphandlin­gen eller om det är Servea som inte uppfyller kraven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland