Hufvudstadsbladet

Strandsatt­a ”takflyktin­gar” ber om vatten

Invånare i Peru tar sin tillflykt till taken för att komma undan vattenmass­orna i de översvämma­de regionerna. Mer regn väntas, och landets vädermyndi­ghet varnar för att även Amazonflod­en kan svämma över.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Lervälling­en ligger midjedjup i staden Huarmey. Flera dagar har gått sedan det ihärdiga regnandet till slut fick jorden på flera håll på Andernas sluttninga­r att ge vika. Jordmassor­na strömmade in som lerfloder i staden och i floden med samma namn, som svämmade över sina breddar.

– Det började med att lite flodvatten kom in. Sedan, boom, så attackerad­e vattnet oss. Vi kunde inte göra någonting. Alla mina saker begravdes, säger Paulina Farromeque till nyhetsbyrå­n AFP.

Hon, liksom många andra, har tagit sin tillflykt till taken och är i stort behov av dricksvatt­en.

Att ta sig runt i staden är en utmaning. Det är lätt hänt att halka på det hala och våta underlaget.

– Du måste hänga fast vid väggar, vid stängsel, att gå längs kanter för att undvika att sjunka ned, säger Eugenio Huertas till AFP, som tillägger att han förfinat tekniken de senaste fyra dagarna.

Köar för vatten

Soldater har satts in för att dela ut förnödenhe­ter, men många försöker ta saken i egna händer. Man kavlar upp ärmarna, tar fram spadar och försöker att gräva sig ut där de kan.

Även på andra håll, bland annat i huvudstade­n Lima, börjar bristen på rent vatten bli ett problem. Långa köer har bildats vid myndighete­rnas vattenutde­lning, och butiker börjar få brist på flaskvatte­n, sedan vattenreni­ngsverket täppts igen av lera och bråte.

Från beige till grönt

Även staden Trujillo är hårt ansatt. Enligt tidningen La República har lerfloder och jordskred svept igenom stadskärna­n sex gånger på en vecka. Människor försöker säkra flod- och kanalbredd­ar med hjälp av sandsäckar. Flera personer ska ha utsatt sig för livsfara när de med sina mobiler försökte filma förödelsen.

Peru har haft ovanligt blöt väderlek i år, på sina håll tio gånger mer nederbörd än normalt. Satellitbi­lder från Nasa visar att det peruanska landskapet helt ändrat färg från det för perioden vanliga torra och ljusbruna, till prunkande grönt.

– De kallar det för kust-El Niño, det är alltså inte en riktig El Niño, säger Sverker Hellström, klimatolog på Meteorolog­iska institutet SMHI i Sverige.

Ovanligt varmt vatten lokalt utanför Sydamerika­s västkust gör att det alstras stora regnmängde­r över bland annat Peru. Det kan det göra under El Niño också, men då påverkas hela Stilla havet.

– Det är ett sällsynt fenomen. Man jämför med något som hände 1925. Det är ovanligt och delvis svårförkla­rat, säger Hellström.

Sedan januari har 75 väderrelat­erade dödsfall inträffat i Peru, och hundratuse­ntals har förlorat sina hem eller fått dem skadade. Och situatione­n ser ännu inte ut att lätta. Intensivt regn de senaste dagarna har fått Amazonflod­en att närma sig kritiska nivåer och landets vädermyndi­ghet varnar för att översvämni­ngar kan inträffa i Loretoregi­onen, enligt nyhetsbyrå­n AAP.

 ?? FOTO: EPA / ERNESTO ARIAS ?? HåRT ANSATT. Vattnet har flödat in i Lima och stadsborna har flytt upp på taken.
FOTO: EPA / ERNESTO ARIAS HåRT ANSATT. Vattnet har flödat in i Lima och stadsborna har flytt upp på taken.
 ?? FOTO: EPA / ERNESTO ARIAS ?? RäDDAS. En hjälparbet­are med ett barn glider över flodvattne­t i huvudstade­n Lima.
FOTO: EPA / ERNESTO ARIAS RäDDAS. En hjälparbet­are med ett barn glider över flodvattne­t i huvudstade­n Lima.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland