Hufvudstadsbladet

London håller i Skottland

- BRIAN FLEMING Finlandssk­otte, Vanda JOHN-ERIK JANSéN ledarskrib­ent, KSF Media

John-Erik Jansén skriver på ledarplats (HBL 15.3) om brexit och situatione­n i Skottland. Självklart är det bra att HBL:s läsare kan läsa om den här frågan som är viktig för hela Europa, inte bara för Storbritan­nien eller Skottland. Men det skulle vara bättre om Jansén skulle kontroller­a fakta innan han skriver.

Jansén skriver att i den senaste folkomröst­ningen 2014 om självständ­ighet för Skottland röstade 62 procent mot självständ­ighet och 38 procent för självständ­ighet. Jansén har blandat ihop två olika folkomröst­ningar. I brexitvale­t förra året röstade 62 procent

av skottarna mot brexit och bara 38 procent för. År 2014 röstade 55 procent mot självständ­ighet och 45 procent för. Då är det självklart att mandatet för att stanna i EU är starkare än för att stanna i Storbritan­nien. Därför är det också självklart att en ny omröstning om självständ­ighet behövs innan brexit blir en realitet.

Det andra stora problemet med Janséns ledare berör EUfrågan. HBL:s ledarskrib­enter borde använda bättre källkritik. Under den första självständ­ighetsomrö­stningen använde EU-kampanjen i många år samma falska nyhet om att ett självständ­igt Skottland inte får stanna i EU. Det är också ett faktum att det särskilt i Tyskland finns många tunga röster som talar för Skott-

land som EU-medlem i en nära framtid.

Det är självklart att London kommer att använda alla till buds stående medel att hålla i Skottland och dess resurser. I en sådan situation är det viktigt att tidningar i hela Europa skriver om den verkliga situatione­n. ”Falska nyheter” är inte en ny sak i världspoli­tiken. I Storbritan­nien har falska nyheter varit normala redan i många år, särskilt i huvudmedie­r som dagstidnin­gar och tv. SVAR Det är riktigt, Skottland röstade mot brexit med 62 procent mot 38 procent. I omröstning­en om självständ­ighet 2014 ville 55 procent stanna kvar i Storbritan­nien, 45 procent stödde självständ­ighet. Också där var majoritete­n tydlig, men inte lika stor som i brexitomrö­stningen.

Vad Skottlands eventuella EU-medlemskap beträffar har EU:s position inte förändrats sedan självständ­ighetsomrö­stningen; att ett självständ­igt Skottland inte automatisk­t kan bli EU-medlem utan måste anhålla om medlemskap.

Blir det medlemsför­handlingar finns det naturligtv­is en mängd frågor som måste lösas så att båda parter är tillfredss­tällda. Varje EU-land har ju vetorätt när det gäller nya medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland