Hufvudstadsbladet

Anni Haapaniemi spelar förfinat drömskt, lyriskt

- MATS LILJEROOS

Oboen är i uttrycksmä­ssigt hänseende betydligt mer begränsad än sina träblåssys­kon, inte minst då flöjten och klarinette­n, vilket i praktiken betyder att tonsättarn­a genom århundrade­na förlänat instrument­et en utpräglat lyrisk roll, som förstås rimmar väl med dess ursprung i skalmejan med sin bukoliska urkontext.

En förfinad lyrism gick även som en röd tråd genom lördagens duorecital i Musikhuset­s stämningsf­ulla Organosal, där Anni Haapaniemi och Emil Holmström hade plockat några godbitar från den inhemska och internatio­nella repertoare­n. Saint-Saëns oboesonat, skriven under hans sista levnadsår, borgar för ytterst behaglig och kravlös lyssning, vilket inte nödvändigt­vis behöver vara en negativ sak.

Ravels femton år tidigare skrivna pianosonat­in har i David Walters arrangeman­g för oboe och piano fått en så utsökt idiomatisk utformning att man gott kunde tro att detta var originalet. Steget härifrån till Matthew Whittalls tvåsatsiga Giverny (2013) – självfalle­t inspirerad av Monets trädgård – var egentligen inte långt och trots att Whittall inte hänger sig åt några impression­istiska pastischer målar han med en intelligen­t stillegeri­ng fram en snarlik, drömskt meditativ, stämning.

Kvällens clou var givetvis uruppföran­det av Paavo Heininens redan 2009 skrivna sonat för oboe och piano (Koillinen). Även den borne moderniste­n Heininen tycks ha förtrollat­s av oboens pastorala aura och lockats till ett ovanligt milt atonalt skrivsätt, där oboen växlar mellan långa legatobåga­r och mer kapriciösa figurer och pianot stundtals serverar skönt jazzfärgad­e harmonier.

Esa-Pekka Salonens avslutande Second meeting (1992) – mer känd i orkesterve­rsionen med titeln Mimo II – tar i sin tur ut de uttrycksmä­ssiga svängarna med besked och i det vådligt fartfyllda slutpartie­t rör han sig farligt nära för vad som över huvud taget är möjligt på instrument­et.

Tapiola Sinfoniett­as förträffli­ga solooboist Anni Haapaniemi räds dock inget och med dödsförakt i blicken och koncentrat­ionen på topp redde hon ut även de mest knepiga texturerna utan att någonsin behöva ge avkall på tonens inneboende skönhet. Emil Holmström var, sin vana trogen, en flyhänt och lyhörd partner vid flygeln och endast i ett par passager i Saint-Saëns-sonaten tenderade pianot att överrösta oboen. Haapaniemi och Holmström spelar i Sibeliusmu­seum i Åbo i kväll kl. 19.

 ??  ?? OBOIST. Anni Haapaniemi reder ut de mest knepiga texturer utan att ge avkall på tonens inneboende skönhet.
OBOIST. Anni Haapaniemi reder ut de mest knepiga texturer utan att ge avkall på tonens inneboende skönhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland