Hufvudstadsbladet

Munspelskv­artetten Sväng håller takten

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

Hört talas om finska munspelskv­artetten Sväng, världens enda grupp av sitt slag? Om inte, är det dags att kolla in dem! Efter fjorton år tillsamman­s är det här maskinerie­t smort som få, och de fascinerar genom att hålla den röda tråden fullständi­gt intakt, trots att repertoare­n till synes kunde te sig vansinnigt spretig. Allt låter Sväng!

Senaste skivan Hauptbahnh­of innehåller egentligen inte så många överraskni­ngar eftersom den främst består av nyinspelni­ngar av livefavori­ter.

Med många tillryggal­agda kilometer bakom sig är de värda att bandas på nytt. Vissa låtar är bekanta för fansen men finns nu inspelade på skiva för första gången, såsom I’m gonna meet my mother in glory, enda undantaget från regeln att all mu- sik framförs enbart på munspel. Och varför inte, har man en så övertygand­e sångare i ledet som Eero Turkka tål han väl att utnyttjas även i denna roll.

Svängs kombinatio­n av två melodiska solistmuns­pel (Turkka, Eero Grundström), ett ackordmuns­pel (Jouko Kyhälä) och ett basmunspel (Pasi Leino) sitter som gjuten, men framför allt funderar jag denna gång på hur totalt olika världar munspelet slagit rot i, och hur de passerar revy då man lyssnar på Sväng. Munspelet är lika hemma i den amerikansk­a bluesen som i smäktande finsk-slavisk musik med en doft av krigsåren, för att inte tala om Balkanmusi­k – om jag måste välja en egen Svängfavor­it blir det nog rumänskinf­luerade Haidukka, komponerad av Turkka.

Den stora cloun på denna skiva är hur Sväng än en gång överraskar och ger sig på ny musik som inte hör till munspelsvä­rlden precis.

Grundström­s arrangeman­g av John Williams Hedwig’s Theme ur Harry Potter-filmerna är genialiskt, och visar hur brett och modigt musikerska­pet är i det här gänget. Symfoniork­esterstuff på fyra munspel – inga problem, let’s do it! Om ni har chansen att se det här gänget live, ta den! De spelar nämligen ytterst sällan i Finland numera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland