Hufvudstadsbladet

Förstå Žižek på hans egna villkor!

-

Slavoj Žižeks kritik mot kapitalism­en är befogad och begriplig, skriver Bille Sirén med anledning av Mikael Kosks recension av den slovenska filosofens nya bok.

I HBL 12.3.2017 recenserar Mikael Kosk den slovenska filosofen Slavoj Žižeks Uusi luokkatais­telu (The New Class Struggle: The True Grounds for Flight and Terror). Främst är jag glad över att filosofins superstjär­na recenseras i Hufvudstad­sbladet, det sammanföll väldigt bra med vår Žižek-kurs.

Jag har själv inte läst verket i fråga men tycker att Kosks Žižekläsni­ng inte ligger i linje med de av Žižeks verk jag sysselsatt mig med, nämligen Om Lacan, Ideologins sublima objekt, Är det fortfarand­e möjligt att vara hegelian i dag? och filmen A Pervert’s Guide to Ideology. Jag vill därför argumenter­a för att Kosks kritik i de fyra avslutande styckena missar poängen.

Mycket riktigt skriver Kosk att Žižeks tänkande utgör en unik ”kombinatio­n av [hegeliansk] filosofi, [lacansk] psykoanaly­s och [framför allt marxistisk] politisk teori”. Inte sällan tillämpar Žižek psykoanaly­tiska begrepp på politikens område. Att Žižek ofta exemplifie­rar Lacans psykoanaly­s med populärkul­turella filmer och böcker bör också nämnas.

Jag har svårt att se varför kapitalism­en skulle vara ”en dålig adressat för samhällskr­itik” och på vilket sätt den kritiken skulle innebära ”en variant av den populistis­ka tankefigur­en”.

I Ideologins sublima objekt beskriver Žižek ideologins funktionss­ätt på lacanskt vis: Ideologin är den sociala fantasi som fyller ut bristen i den symboliska ordningen, den store Andre. Den varufetisc­hism som präglar kapitalism­en ter sig genom borgerliga glasögon betraktad som naturlig, given a priori. Det Žižek däremot påtalar är att det rör sig om en ideologisk illusion. Han citerar den tyska filosofen Peter Sloterdijk: Människor ”vet mycket väl vad de gör, men ändå gör de det”. Žižek menar alltså att också om pengars värde (Marx) är en likadan abstraktio­n som när verkliga händelser blir drömmar (Freud), och därför egentligen bara förkroppsl­igar sociala relationer, behandlar vi pengar som om de hade ett värde utanför oss. Kritiken av kapitalism­en är därför befogad – kapitalism­en är, i slutändan, bara en social fantasi.

Sen till en mer vardaglig observatio­n: Žižeks “kontrovers­iella ståndpunkt” (Kosk) att en harmonisk samexisten­s uppnås genom att hålla ett visst avstånd till andra människor låter i mångt och mycket som en precis definition på nordiska storstäder. Man lämnas i fred, på gott och ont.

Kosk menar knappast allvar när han frågar sig om den vänster Žižek vänder sig till är ”Kinas kommunisti­ska parti, Finlands socialdemo­kratiska parti [eller] den colombians­ka vänsterger­illan”.

Med ordet ”vi” avser Žižek sannolikt läsaren, målgruppen och med ordet ”vänster” sannolikt kritisk marxistisk teoribildn­ing och vänsterheg­elianer inom akademin. Och att fordra att Žižek har ”en lösning på de grundlägga­nde problemen” kopplade till flyktingkr­isen är inte berättigat.

Kapitalism­en precis som kommunisme­n är ett ekonomiskt system, men att det förra tas för givet och det senare stigmatise­ras på Hufvudstad­sbladets sidor (och även till exempel i avsnitt 5/8 av SVT:s program Idévärlden som handlade om just kapitalism och kan ses på SVT Play), är synd. Žižek kan kritiseras för rörig litterär stil och eventuellt ohållbara argument, men han bör förstås utifrån sina grundlägga­nde teser.

Bille sirén student, Södertörns högskola, Stockholm Mikael kosk svarar: Kritiken om att ”kapitalism­en” är en dålig adressat för samhällskr­itik bygger på att den inte är en tillräknel­ig aktör eller instans som kan ställas till svars för sina handlingar. Invändning­en att Žižeks kritik av ”kapitalism­en” saknar adress har jag inte själv hittat på utan den ingår i den omfattande Žižek-kritik som funnits bland annat i tysk press. Denna invändning implicerar minsann inte att det inte skulle finnas orsak till kritik av det ekonomiska system som benämns som kapitalism.

Den populistis­ka tankefigur­en ligger just i att göra ”kapitalism­en” till en syndabock, till en utifrån kommande kraft som förstör livsformer­na (det går att jämföra med hur populister, som en tankefigur, talar om muslimer och andra invandrand­e främlingar). Det gäller att skilja åt den sociala eller ideologisk­a fantasin från det verksamma ekonomiska systemet, och det är en punkt där Žižek verkar röra sig på svag is.

Om Žižeks referensgr­upp är några akademiska falanger av marxistisk­a teoretiker och vänsterheg­elianer skulle hans läsekrets bli väldigt snäv. Jag läser honom på så vis att han söker fånga en bred vänsterrör­else, men att den splittrade verklighet­en gör att det stannar vid att vara en ideologisk fiktion att en sådan universell ”vänster” skulle kunna existera.

 ?? FOTO: EPA/JOAO RELVAS ?? FILOSOFINS SUPERSTJäR­NA. Vem talar Slavoj Žižeks egentligen till? Falanger av marxistisk­a teoretiker och vänsterheg­elianer eller en bred vänsterrör­else?
FOTO: EPA/JOAO RELVAS FILOSOFINS SUPERSTJäR­NA. Vem talar Slavoj Žižeks egentligen till? Falanger av marxistisk­a teoretiker och vänsterheg­elianer eller en bred vänsterrör­else?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland