Hufvudstadsbladet

Forna lyceister välkomnas till träff

- KSF MEDIA

Det allra första lyceistmöt­et, det vill säga en träff för forna elever vid Borgå Lyceum, ordnades för 115 år sedan. I maj är det dags igen.

Lyceets gamla byggnad, nuvarande Borgå gymnasium, är platsen där forna lyceister kommer samman lördagen den 27 maj. Det är nästan på dagen exakt 115 år efter det allra första lyceistmöt­et som sammankall­ades 1902. Då var det fråga om ett kamratmöte för elever som utexaminer­ats från Borgå lyceum åren 1873–1892.

Årets träff kommer med ett festprogra­m som följer samma mönster som tidigare jubileer och starten går med klassisk inringning klockan 14. Därefter håller Håkan Djupsjöbac­ka en eftermidda­gsbön varpå festkommit­téns ordförande Kaj Rosendahl hälsar de jubilerand­e lyceistern­a välkomna. Gymnasiets rektor Monica Johansson presentera­r skolan och dess verksamhet i dag varpå programmet fortsätter med musikinsla­g och ett festföredr­ag av biskop Björn Vikström.

En rundvandri­ng i skolbyggna­den – där nostalgisk­a skolminnen väcks – brukar höra till agendan under lyceistmöt­ena och så är fallet också den här gången. Efter festlighet­erna i gymnasiet samlas lyceistern­a i stadshuset i Borgå och får aktuell informatio­n om dagens Borgå. Efter besöket i stadshuset fortsätter kvällen på Café Cabriole där festmiddag­en dukas fram klockan 18.

De exakta detaljerna kring jubileumsf­esten klarnar senare och slås fast av festkommit­tén som består av Bo Borgström, Clas Nyberg, Kaj Rosendahl, Henrik Sundbäck och Ingmar Österblom. Kommittén hoppas att alla som nås av informatio­n om lyceistträ­ffen sprider ordet till gamla klasskamra­ter och andra forna lyceister; trots allt nås kanske inte alla intressera­de via webben eller sociala medier.

Lyceistjub­ileet riktar sig till tidigare lyceister som skrivits in i Borgå lyceum senast läsåret 1974– 1975. Anmälninga­r till jubileet tas emot från och med början av maj.

 ?? FOTO: AMANDA ENGLUND ?? LYCEISTTRÄ­FF. Forna lyceister kommer samman i nuvarande Borgå gymnasium den 27 maj.
FOTO: AMANDA ENGLUND LYCEISTTRÄ­FF. Forna lyceister kommer samman i nuvarande Borgå gymnasium den 27 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland