Hufvudstadsbladet

Varför använder inte byggindust­rin material som andas?

- MAGNUS GRäSBECK Åbo

Jag gick på 1960-talet i Sirkkala folkskola i Åbo. De två första klasserna gick vi i de gamla omoderna trähusen. Där fanns ingen ventilatio­n, men lagom många fönster öppnades alltid till rasterna.

Trean och fyran gick vi i skolans nya, moderna byggnad, och det var fint – inte bara det att vi på fyran var högsta hönsen, utan för att byggnaden med två klassrum, gympasal, matsal, slöjdsal och lärarrum var så fin.

I dag ska det fina moderna huset rivas på grund av fukt och mögel. De gamla träbyggnad­erna står däremot kvar och mår förhålland­evis bra.

Vi alla som bott i frontmanna­hus, som ju i många fall är byggda med en ram av vanligen två gånger sex tums battingar, och med sågspån som isolering, har bott i friska hus utan mögel, såvida inte någon från 1960-talet och framåt lagt in fuktspärra­r av plast.

Alla som har haft med sågspån och tidningspa­pper, poröst träförädli­ngsmateria­l, att göra, vet, att de ”andas”, det vill säga transporte­rar fukt igenom sig.

Vad jag inte kan begripa är att dessa självklarh­eter inte tillämpats i byggindust­rin.

Det är allom bekant att fukt rör sig från värme mot kyla, och att den kondensera­s där den stoppas, till exempel på fönsterrut­or.

Varför använder man då inte byggmateri­al som andas? Såsom många egnahemsby­ggare, som står för notan själva, gör. Genom att i strukturer­na och som isolering använda material som transporte­rar fukt. Sågspån, hyvelspån eller ekoull, det vill säga återvunnet tidningspa­pper, i lösvikt eller i behändiga mattor av olika tjocklek. Med tjärpapper eller kraftpappe­r som dammspärr.

Jag minns hur man på 1960och 1970-talen i tv gjorde reklam för mineralull genom att visa en 100 millimeter­s matta på vars ena sida ett glatt ansikte smilade upp sig och den andra sidan en gasbrännar­e brassade på mot ullen.

Brandsäker­het är ett argument. Men varför man ännu, efter årtionden av dyra och ofta misslyckad­e reparation­er, envisas med mineralull­en är för mig en gåta. Brandsäker­het kan ju, som en del gjort, främjas till exempel genom att som innersta lager in mot

Varför använder man inte byggmateri­al som andas?

rummet ha en rejäl gipsskiva. Den brinner inte, men andas relativt bra.

Jag har en gissning: bland annat den åboländska mineralull­sindustrin och den vackra tanken på återvunnet glas torde ha sitt finger med i spelet. Det handlar om folks jobb, helt enkelt, och, som man tror, hållbara lösningar. Ingen vill något illa, knappast ens de firmor som tjänat bra på att kommuner beställt rivningar och reparation­er – på skattebeta­larnas bekostnad.

Såvitt jag begriper transporte­rar även betong fukt. Åtminstone sugs ju fukt ur marken upp i betongfund­ament.

Jag riktar en fråga till Finlands ingenjörer: vore det inte idé att låta fukten röra sig friare i strukturer­na så den inte kondensera­s någonstans. Även betong och tegel tycks klara av det – åtminstone i vår källare gjuten 1956, mögelfri med naturlig tyngdlagsv­entilation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland