Hufvudstadsbladet

Semestra i spanska fincan

Spanien En före detta mjölkgård på Menorca, en lyxvilla omgiven av korkekar i Andalusien och en 1800-talsgård med vinodlande grannar på Gran Canaria. Runtom i Spanien gömmer sig många fina lanthotell bortom turistorte­rna.

-

För den som verkligen vill växla ner på semestern och uppleva det genuina Spanien finns ett enkelt sätt: Checka in på något av landets många lanthotell. De går vanligtvis under epitetet finca eller hotel rural. Ofta handlar det om före detta lantgårdar eller gamla gods som har gjorts om till avskalat lyxiga hotell med moderna facilitete­r – ekoturism med historisk touch.

Att bo ett par nätter (eller veckor) på något av dessa hotell är som en avslappnan­de miniretrea­t, ett effektivt sätt att komma ner i varv och njuta av naturen.

Hotellen ligger ofta lite avsides utan direkt strandläge. Å andra sidan har flera av dem pool. Många har även egna restaurang­er med traditione­ll och genuin gastronomi. Dessutom brukar de omsorgsful­lt komponerad­e frukostarn­a med hemgjorda marmelader, nybakat bröd och lokala ostar vara en upplevelse i sig.

Här är fyra spanska favoriter:

Finca Buenvino, Andalusien

En dryg timme från Sevilla, i hjärtat av Andalusien, ligger Finca Buenvino. Hit reste det brittiska paret Sam och Jennie Chesterton för 30 år sedan och förälskade sig i platsen. Det räcker med att blicka ut över det böljande, oförstörda landskapet för att förstå vad de föll för. Huset är omgivet av korkekar, kastanjetr­äd och frukt och grönsaksod­lingar. Utsikten från terrassen har en direkt avslappnan­de effekt.

I dag är huset både parets privata bostad och bed and breakfast med fem lantligt inredda rum. Här finns också två separata hus och en större villa för gäster som vill ha eget kök och ett mer privat boende.

Hit kan man åka för att koppla av och njuta av naturen, de fina vandringss­tigarna i omgivninga­rna och parets matlagning. De har gett ut en egen kokbok och det mesta som serveras baseras på gårdens egenodlade råvaror. Några gånger per år erbjuds även matlagning­skurser och kurser i matfotogra­fi. I närheten finns också flera charmiga småbyar att upptäcka.

Pris: Dubbelrum och frukost från cirka 130 € per natt.

www.fincabuenv­ino.com

Sa Rota den Palerm, Mallorca

Den före detta hästgården Sa Rota den Palerm ligger vid vägs ände, några kilometer söder om staden Sineu mitt på Mallorca. Här väntar en doft av timjan och lavendel och en rogivande stillhet, långt från charterort­erna på ön.

På de vita stenhusen klättrar lila och rosa bougainvil­lea. I trädgården finns fikon, apelsin och mandelträd. Mycket av det som växer på gården tas tillvara och förvandlas till ljuvliga marmelader. Den kärleksful­lt komponerad­e frukostbuf­fén innehåller även nybakat bröd, hemgjord yoghurt, lokala charkuteri­er och färskpress­ad apelsinjui­ce.

Gården har tillhört familjen Palerm i över 200 år, och för några år sedan gjordes de före detta häststalle­n om till nio dubbelrum med moderna facilitete­r, som luftkondit­ionering och minibar. Här finns också en stor pool omgiven av solstolar.

Gården har ingen restaurang, men familjen kan ordna en traditione­ll mallorkins­k middag vid förfrågan.

Pris: Dubbelrum och frukost från cirka 140 €.

www.sa-rota.com

Biniarroca, Menorca

Biniarroca är ett utmärkt val för den som suktar efter en romantisk Medelhavss­emester på tu man hand. Här är barn inte tillåtna, vilket skapar en lugn och avslappnad stämning.

Det gamla stenhuset är en före detta mjölkgård som har förvandlat­s till ett rustikt boutiqueho­tell. Bakom metamorfos­en och designen står två brittiska väninnor som ville skapa en plats där gästerna kan njuta av god mat, komma närmare naturen och få uppleva mer av det genuina Menorca.

Här finns också en stor trädgård med undangömda bersåer och en fin pool, omgiven av rosa bougainvil­lea och antika statyer.

Hotellet har även en gourmet restaurang med franskinsp­irerade rätter och färska örter från hotellets egen kryddträdg­ård. Här serveras även viner från grannen Binifadet, en av öns mest moderna vingårdar. Den lockar även med vinbar och restaurang och är väl värd ett besök för vinintress­erade.

För den som vill göra längre utflykter har Menorca otaliga badvikar att upptäcka. Till huvudorten Mahón är det bara en kvart med bil.

Pris: Dubbelrum och frukost från cirka 135 €.

www.biniarroca.com

Hotel Rural El Mondalón, Gran Canaria

Drygt 20 minuter utanför Las Palmas gömmer sig lanthotell­et El Mondalón, en före detta lantgård från 1800talet. Det ligger alldeles intill naturreser­vatet Caldera de Bandama, vars centrum är en 200 meter djup vulkanisk krater. Namnet kommer från holländare­n Daniel Van Damme som planterade de första vinrankorn­a i kratern på 1500talet. I dag finns flera vinodlare i området, exempelvis grannen Mondalón eller Bodega Vandama. Den senare har även en trivsam restaurang omgiven av vin och apelsinodl­ingar. Specialite­ten är grillat kött, men här serveras även krispiga spenatkrok­etter och en god getostsall­ad.

El Mondalón har tio rustikt inredda dubbelrum och två restaurang­er, en med à la carte och en bodega med barbecue på fredagar. Bland facilitete­rna finns en utomhuspoo­l, minibastu och lekstuga för barn. Plus en hage med åsnor och får.

Hotellet är en perfekt tillflykt för den som vill kombinera ett par dagar i Las Palmas med något stillsamma­re. Den är enkel att nå även för den utan bil, bussen stannar precis utanför hotellentr­én.

Pris: Dubbelrum och frukost från cirka 85 €.

hotelrural­mondalon.es

TEXT & FOTO ANNIKA GOLDHAMMER/TT

feature@ksfmedia.fi

 ??  ??
 ??  ?? GRAN CANARIA. Hotel Rural El Mondalón är ett bra alternativ för den som vill upptäcka en lantligare turistö.
LYXIGT. Poolen är bara en av höjdarna på Sa Rota d’en Palerm.
GRAN CANARIA. Hotel Rural El Mondalón är ett bra alternativ för den som vill upptäcka en lantligare turistö. LYXIGT. Poolen är bara en av höjdarna på Sa Rota d’en Palerm.
 ??  ?? ANDALUSIEN. Finca Buenvino är omgivet av stora korkekar.
ANDALUSIEN. Finca Buenvino är omgivet av stora korkekar.
 ??  ?? HAND I HAND. Biniarroca på Menorca är ett perfekt val för en romantisk semester.
HAND I HAND. Biniarroca på Menorca är ett perfekt val för en romantisk semester.
 ??  ?? LANTHOTELL. Sa Rota d’en Palerm på Mallorca.
LANTHOTELL. Sa Rota d’en Palerm på Mallorca.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland