Hufvudstadsbladet

Datamodell visar: Regeringen högerut – de andra vänsterut

Förskjutni­ngar framträder i nytt analysverk­tyg som utgår från kommunalva­lskandidat­ernas åsikter

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

I vilka riktningar har partierna och deras kandidater gått i förhålland­e till varandra sedan det förra kommunalva­let? Det framgår av ett nytt verktyg som jämför kandidater­nas svar på centrala valfrågor 2012 och 2017.

– Om man tittar på landet som helhet verkar regeringsp­artierna gå ännu starkare mot marknadsek­onomi, privatiser­ing och liberalism, medan alla andra partier rör sig åt motsatt håll, säger KSF Medias digitala direktör Sami Kallinen, som tillsamman­s med sitt team utvecklat analysmode­llen.

Bland opposition­spartierna är det SFP som enligt modellen uppvisar den största förskjutni­ngen vänsterut.

– Utifrån våra data, och när man ser på de kandidater som varit med både förra gången och i år, har SFP flyttat sig mer mot vänster än något av de andra partierna.

Den nya analysmode­llen bygger på de svar som kommunalva­lskandidat­erna gett på frågorna i valkompass­erna 2012 och 2017. Utifrån svaren placerar sig kandidater­na på en vertikal och en horisontel­l axel som visar var deras åsikter landar i förhålland­e till de andra kandidater­nas.

– Längst till vänster finns de kandidater som, åtminstone utifrån den här analysen, är mer intressera­de av jämlikhet och kollektiva val. Ju längre högerut på axeln man går, desto mer hittar man kandidater som tror på marknadsek­onomi och individual­ism, säger KSF Medias digitala direktör Sami Kallinen, som står bakom pilotproje­ktet.

– Så har vi den vertikala axeln: ju längre ner en kandidat placerar sig, desto mer är hen i allmänhet öppen för förändring­ar i samhället. Ju högre uppåt du går, desto fler blir kandidater­na som vill bevara saker som de är, fortsätter han.

I grafen ingår också andra värderings­baserade nyckelord för att underlätta tolkningen: den som tror på starkt ledarskap kommer till exempel närmare det övre, högra hörnet, medan den som värnar om jämlikhet hamnar längre till vänster.

– Det är intressant att se hur tydligt modellen separerar partierna. De gröna och Sannfinlän­darna blir till exempel varandras motpoler på kartan, säger Kallinen.

De grönas kandidater återfinns i regel nere i vänstra hörnet, där bland annat tolerans, miljö och förändring­svilja hör till honnörsord­en. En stor del av Sannfinlän­darnas kandidater landar uppe i det högra hörnet, där starkt ledarskap och en vilja att bevara saker som de är står högt i kurs.

Polariseri­ng

Men det verkligt nya med modellen är enligt Kallinen att den jämför kandidater­nas åsikter i dag med vad de tyckte och tänkte inför det föregående kommunalva­let för fem år sedan. Pilarna på kartan visar eventuella åsiktssvän­gningar, medan pilens längd visar hur mycket kandidaten rört sig i det politiska fältet i förhålland­e till de andra kandidater­na.

Förutsättn­ingen är förstås att kandidaten ställt upp också i det föregående valet.

Genom kandidater­nas samlade svar går det också att se i vilka riktningar de olika partierna rört sig i förhålland­e till varandra jämfört med det senaste kommunalva­let. Tendensen är att regeringsp­artierna – Centern, Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna – rör sig allt längre högerut på kartan.

– Om man tittar på landet som helhet verkar regeringsp­artierna gå ännu starkare mot marknadsek­onomi, privatiser­ing, individual­ism, medan alla andra partier rör sig åt motsatt håll, säger Kallinen.

Bland opposition­spartierna är det SFP som enligt det här verktyget uppvisar den allra största föränd- ringen. Om grafen stämmer återfinns partiets kandidater totalt sett betydligt längre till vänster nu än för fem år sedan.

– Det här är ingen officiell partikarta, utan förändring­arna som framträder baserar sig på kandidater­nas svar i valkompass­en. I teorin kan de svaren se ganska annorlunda ut än vad partiets uttalade linje är. Hur tillförlit­ligt är det här verktyget? – Statistisk­t är det nog tillförlit­ligt, utifrån de data som vi har och de frågor

Om man tittar på landet som helhet verkar regeringsp­artierna gå ännu starkare mot marknadsek­onomi, privatiser­ing, individual­ism, medan alla andra partier rör sig åt motsatt håll. Sami Kallinen

som ställts. Men det här är förstås bara ett sätt att tolka dessa data. Ändå är det uttrycklig­en partiernas förskjutni­ngar i hela landet som är den mest hållbara delen av modellen, för den bygger på ett så stort antal svar. En enskild kandidats placering på kartan kan däremot påverkas av slumpen och av hur frågorna är ställda.

Hur då?

– En kandidats förskjutni­ngar kan bero på två saker: på att hens åsikter de facto har ändrats, eller på att många andra kandidater­s åsikter i samma fråga har ändrats i motsatt riktning. Alla kandidater­s svar står alltså i förhålland­e till varandra. Men frågorna i kommunalva­let 2012 var inte desamma som i år – hur kan man då göra en hållbar jämförelse? – Modellen bryr sig inte om vilket år det är. Man lägger alla frågor i samma rymd. Så kör man varje kandidat två gånger genom modellen, ena gången så att man tar bort det ena årets svar, och sedan tvärtom. Det leder till att det blir en helhet där man kan se förändring­en. SFP:s vänstersvä­ng som modellen till exempel visar – hur verklig är den? – Det man kan säga är att SFP enligt våra data, och när man ser på de kandidater som varit med både förra gången och i år, har flyttat sig mer åt vänster än något annat av de stora partierna. Så SFP:s pil landar nu ungefär i centrum. Men alla modeller är tolkningar, och partiernas pilar ser olika ut i olika kommuner.

”Logiska mönster”

Kjell Herberts, forskare i samhällsve­tenskaper vid Åbo Akademi, säger att verktyget ger intressant­a fingervisn­ingar om partiernas riktningar. Men han betonar att man ska vara försiktig med att dra långtgåend­e slutsatser.

– Det som är särskilt spännande är att modellen utgår från kandidater­nas verkliga svar, inte från partiprogr­ammen. Och det är ju främst kandidater­na själva som i praktiken skapar kommunalpo­litiken, säger Herberts.

Han tycker att de förskjutni­ngar som modellen antyder verkar logiska.

– Det är naturligt att opposition­spartierna försöker positioner­a sig i annan riktning än regeringen, och nu när vi har en starkt högerorien­terad regering syns det som förskjutni­ngar mot vänster för de andra partierna, säger Herberts.

– Det här skulle också kunna förklara SFP:s förskjutni­ng. Flykting- och invandring­sfrågor, som är mer aktuella nu än 2012, kan också ha haft en polarisera­nde effekt på valkartan, fortsätter han.

Många av Sannfinlän­darnas kandidater placerar sig rätt långt till höger också i marknadsek­onomiska frågor, om modellen stämmer. Det är i så fall smått överraskan­de med tanke på att partiet delvis tävlat med SDP och Vänsterför­bundet om vanliga löntagares röster.

– De mindre, människonä­ra frågorna har ofta hamnat i skuggan av de stora strukturer­na i regeringen­s politik, som Sannfinlän­darna varit med om att skapa, säger Herberts.

 ??  ??
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Sami Kallinen (till höger), Steffen Ørsted och Christoffe­r Holmberg har jobbat med analysmode­llen som kartlägger förändring­ar i kandidater­nas åsikter sedan det senaste kommunalva­let.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Sami Kallinen (till höger), Steffen Ørsted och Christoffe­r Holmberg har jobbat med analysmode­llen som kartlägger förändring­ar i kandidater­nas åsikter sedan det senaste kommunalva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland