Hufvudstadsbladet

Så g jordes analysen

-

●●Själva kartan har tagits fram med hjälp av en principalk­omponentan­alys (PCA) som är en statistisk metod för att hitta de dimensione­r som bäst sammanfatt­ar kandidater­nas svar. Kartans axlar visar de värderinga­r som skiljer åt kandidater­na allra tydligast. Axlarnas enhet är antal standardav­vikelser.

●●För att kunna placera kandidater­nas svar från de olika åren på samma karta normaliser­ades resultaten för vartdera året skilt för sig genom att dividera resultaten med standardav­vikelsen respektive år. Resultaten för båda åren visas endast för kandidater som nu kandiderar i samma kommun och har samma namn som år 2012 (resultaten är matchade per kommun och namn).

●●Notera att eftersom vartdera årets placeringa­r utgår från nollpunkte­n för respektive år betyder det att en enskild kandidats förskjutni­ng på kartan kan bero att hens åsikter de facto har ändrats i den riktning pilen visar eller på att alla andras åsikter har ändrats i motsatt riktning. En enskild kandidats förskjutni­ng på kartan ska alltså tolkas i relation till övriga kandidater­s förskjutni­ngar. Notera också att placeringe­n på kartan kan påverkas av mätmetoden­s brus.

●●Som bas för analysen användes svaren på alla för hela landet gemensamma frågor som ingick i KSF Medias och Yles gemensamma valkompass i år samt Yles valkompass 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland