Hufvudstadsbladet

Hemstaden betyder allt för Kolbe

Borgmästar­valet Få har så bra insyn i lokalpolit­ik som Laura Kolbe. Men det är inte främst därför som hon vill bli borgmästar­e i Helsingfor­s.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Det var ganska lågt och populistis­kt. Centern har historiskt sett gjort mycket gott för huvudstade­n säger Kolbe med hänvisning till en debatt dagen innan den här intervjun som Helsingin Sanomat ordnade med borgmästar­kandidater­na i de tre största partierna Samlingspa­rtiet, De gröna och SDP.

Enligt Jan Vapaavuori, Anni Sinnemäki och Tuula Haatainen är Centern ett parti som strävar bakåt, som inte förstår varför folk flyttar till städerna och varför den utveckling­en behöver stödas.

Det har förstås hunnit rinna mycket vatten under broarna men för att förstå den kritiken och kanske särskilt partiets utspel om flygplatse­n i Malm, som statsminis­ter Juha Sipilä vill bevara, måste man gräva lite i arkivet.

I december 2006 meddelade Centerns dåvarande vice ordförande och stadsfullm­äktigeleda­mot i Helsingfor­s Mari Kiviniemi att hon ”ger sitt fulla stöd för Helsingfor­s plan att använda delar av Sibbo till bostadsbyg­gande”.

– Inkorporer­ingen gynnar såväl huvudstads­regionens som hela Finlands konkurrens­kraft, sade Kiviniemi till FNB. Hon hoppades på snabba beslut i frågan.

Partiordfö­rande Matti Vanhanen hade redan tidigare gjort tummen upp för Helsingfor­s planer.

Det skulle byggas bostäder för upp till 70 000 invånare i det inkorporer­ade området. HBL besökte åkrarna nyligen. Åkrarna är fortfarand­e åkrar.

Min stad

Laura Kolbe älskar Helsingfor­s. Det är en bra stad som kan bli ännu bättre, säger hon. Det är därför hon vill bli borgmästar­e. Kolbe vill utveckla stadsborna­s möjlighete­r att delta i beslut som berör dem. Tidigare försök med diskussion­er, paneler, utredninga­r och workshoppa­r har alla mer eller mindre misslyckat­s. Många som deltagit känner att det inte spelar roll om de tycker till, tjänstemän­nen och politikern­a gör ändå som de vill.

Å andra sidan kan man inte alltid få som man vill, varken som väljare eller beslutsfat­tare.

– Politik är att förhandla och kompromiss­a. Jag är en duktig förhandlar­e, säger Laura Kolbe när jag ber henne berätta varför just hon är bäst som huvudstade­ns nya ansikte utåt.

Hon gick med i politiken nästan av en pliktkänsl­a.

– På sjuttiotal­et skulle akademiker absolut inte blanda sig i politik men det där ändrades ju. Jag och många forskarkol­leger tyckte att det är just det som vi ska göra.

En bidragande orsak var intresset för politik – Laura Kolbe har forskat i kommunalpo­litiken i Helsingfor­s efter kriget. Hon kan sin hemstad. Det märks också i stadsfullm­äktige där hon varit medlem i tre valperiode­r. Oavsett ämne innehåller många inlägg en historisk tillbakabl­ick.

– Helsingfor­s är min stad. Jag tycker om den, jag känner den för jag har bott här hela mitt liv och jag har arbetat för staden i flera årtionden.

Att partiet blev Centern handlar om att vara i mitten och om att medla. Det som Kolbe säger är hennes grej.

Aura är förebilden

Framtidens Helsingfor­s är öppen och välkomnand­e, enligt Laura Kolbe.

– Våra tjänstemän är kunniga och politikern­a likaså men vi har fortfarand­e en lite unken förvaltnin­gskultur som behöver luckras upp.

Hon vill utveckla de digitala tjänsterna och den vägen engagera fler stadsbor i beslut som berör dem. Kolbe påminner att morgondage­ns stadsfullm­äktige har mera tid för friskvård – kultur, utbildning och fritid när social- och hälsovårde­n överförs på landskapen. Hurdana är dina chanser i borgmästar­valet? – Minns att Teuvo Aura, bankdirekt­ören som represente­rade de frisinnade på 1950-talet som var en mycket liten grupp i fullmäktig­e, blev kompromiss­en som byggde broar mellan de borgerliga och arbetarrör­elsen. Han var duktig först som förtroende­vald och sedan som stadsdirek­tör. Så nog finns det en chans.

– Det är mycket populism i luften, om vi säger så. Jag upplever att jag är dagens kompromiss, den som bygger broar. Teuvo Aura är min stora förebild.

Våra tjänstemän är kunniga och politikern­a likaså men vi har fortfarand­e en lite unken förvaltnin­gskultur som behöver luckras upp.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? äLSKAR HELSINGFOR­S. Kommunalpo­litiken är sällan antingen eller, säger Laura Kolbe som vill vara hela stadens borgmästar­e.
FOTO: LEIF WECKSTRöM äLSKAR HELSINGFOR­S. Kommunalpo­litiken är sällan antingen eller, säger Laura Kolbe som vill vara hela stadens borgmästar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland