Hufvudstadsbladet

Marianne Lydén, HBL:s blomsterha­tt, är död

En vass och erfaren politisk journalist är borta.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Den tidigare HBL-journalist­en Marianne Lydén avled på söndagsmor­gonen efter en längre tids sjukdom.

Lydén bevakade politik och samhälle som journalist sedan 1980-talet, först på Yle då hon blev en bekant profil i tv-rutan. Till HBL kom Marianne Lydén 2006. Sedan hon blev sjukpensio­nerad var hon fri skribent, journalist och kommentato­r i samhällsde­batten.

Under namnet Tant Blomsterha­tt skrev Marianne Lydén blogginläg­g och krönikor i HBL. Att hon valde just namnet Tant Blomsterha­tt visar hur hon kunde driva med dem som tyckte att hon var en ”blomsterha­tt” för att hon tog sig an orättvisor och granskade framför allt rasism och främlingsf­ientlighet. För henne var det en hederssak.

Bland sina kolleger var Lydén en journalist som alltid delade med sig av både sitt politiska minne och av sin humor.

Bland läsarna var hon känd för att i raka ordalag identifier­a politiska omskrivnin­gar, floskler och andra företeelse­r där hon raskt nålade fast vad det var fråga om.

Hennes vassa penna kom fram uttrycklig­en då det gällde att försvara utsatta grupper, driven av en stark rättskänsl­a.

– Hon hade både en mjuk och en tuff sida, och hon använde den tuffa sidan för att försvara dem som är utsatta, och mot rasism, säger Susanna Ginman, chef för opinionsav­delningen vid KSF Media.

År 2012 gav hon ut pamfletten Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsf­ientliga röster, där hon kritiskt granskade hur främlingsf­ientlighet­en tog sin in i alla politikens finrum. Särskilt granskade hon partiet Sannfinlän­darna. Hennes granskning var uppenbarli­gen effektiv, eftersom flera av de ledande politikern­a i partiet riktade mothugg mot Lydéns arbete.

Tillsamman­s med Camilla Berggren gav hon också ut boken Nyttiga idioter? Unga idealister, Lenin och sjuttiotal­et.

Lydén, mor till tre fullvuxna barn, var född i Helsingfor­s 1953. Hon njöt särskilt av sina barnbarn och av att vistas i Hangö.

 ?? TOR WENNSTRöM
FOTO: ?? ORäDD JOURNALIST. Marianne Lydén granskade den finländska politiken under fyra decennier.
TOR WENNSTRöM FOTO: ORäDD JOURNALIST. Marianne Lydén granskade den finländska politiken under fyra decennier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland