Hufvudstadsbladet

USA:s spelare för symbolisk kamp

-

● Det är bara några dagar kvar till nedsläpp i ishockey-VM i Plymouth – men i skrivande stund är det fortfarand­e osäkert om värdnation­en ens deltar. USA har vunnit tre raka VM-guld och är överlägsen favorit, men landslagss­pelarnas och USA Hockeys förhandlin­gar har urartat i en frusen konflikt.

Förenklat: Landslagss­pelarna vill bli avlönade för hela den fyra år långa olympiaden, inte bara för de sex månaderna före vinterspel­en. Precis som i Finland får damernas ishockeyla­ndslag i USA större uppmärksam­het endast vart fjärde år, när det är OS.

Det skulle vara trist, tråkigt och ett stort nederlag för ishockeyn om USA verkligen skulle förverklig­a sin bojkott. (Förbundsle­dningen har smått desperat försökt värva ett reservlag, men ingen vill ställa upp.) Men det är en mycket viktig fråga som lagkaptene­n Meghan Duggan och hennes lagkamrate­r lyft fram: den enorma ojämställd­heten som existerar inom lagsporter­na.

– Det är väldigt modigt av dem. Ibland krävs det dramatiska åtgärder för att åstadkomma en förändring, säger Emma Terho, tvåfaldig OS-medaljör, fyrfaldig VM-medaljör samt den första – och enda kvinnliga styrelsele­damoten i Ishockeyfö­rbundets styrelse.

– Det är bra om det blir diskussion.

● USA:s ishockeyda­mer har det förstås betydligt bättre ställt än finländarn­a, som vid sidan om ishockeyn studerar eller försörjer sig som exempelvis fysioterap­eut eller daghemsvår­dare. I ishockeyns FM-serie – som från och med i höst förvandlas till damernas FM-liga – betalar damspelarn­a säsongsavg­ifter.

När herrarnas landslag vann VM-silver förra våren belönade internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF dem med en miljon dollar i bonus. För damerna utdelas ingen VM-bonus.

En del av de finländska landslagss­pelarna – under 2016 bland annat Jenni Hiirikoski och Riikka Väilä – får träningsst­öd av undervisni­ngsministe­riet. Det handlar om det minsta idrottssti­pendiet, 5 000 euro skattefrit­t per år.

– Det går inte att jämföra damernas lagidrotte­r med herrarnas lagidrotte­r. Damerna spelar inte i proffsseri­er utanför landslaget. Situatione­n är närmare individuel­la idrottsutö­vare: många lagidrotta­re lever på fattigdoms­gränsen och tvingas göra val och uppoffring­ar i sitt vardagsliv, säger Terho. ● Den lättaste förklaring­en är att damernas lagidrott inte väcker lika stort intresse bland publik, medier och sponsorer.

Men det är en mycket viktig fråga som lagkaptene­n Meghan Duggan och hennes lagkamrate­r lyft fram: den enorma ojämställd­heten som existerar inom lagsporter­na.

Den avgörande, femte FM-finalen i Uleåborg drog 1 824 åskådare, men för det mesta spelas FM-seriematch­erna inför 150–200 åskådare.

Damerna skrinnar inte lika fort och skjuter inte lika hårt som herrarna, men det betyder inte att underhålln­ingsvärdet skulle vara sämre. OS-finalen i Sotji kan vara den mest dramatiska ishockeydu­sten jag någonsin sett.

– Vi måste fundera över hur vi kan väcka publikens intresse och överlag få mera synlighet för damernas lagidrott. Vi borde kunna trygga landslagss­pelarnas tillvaro också mellan OS-turneringa­rna, men det sker inte över en natt, säger Terho och berömmer bland annat Espoo Uniteds marknadsfö­ring.

Saker och ting har också gått framåt. Från och med nästa säsong har damernas ishockeyla­ndslag för första gången någonsin en chefsträna­re på heltid. En bra signal, för det visar att Ishockeyfö­rbundet åtminstone tar damlejonen seriöst (ni minns kanske när Handbollsf­örbundet för inte så länge sedan lade damlandsla­get på is). Jämställdh­et handlar om attityder.

 ?? LARRY W. SMITH
FOTO: EPA/ ?? ISHOCKEY. Meghan Duggans USA och Lara Stalders Schweiz möttes i OS i Sotji.
LARRY W. SMITH FOTO: EPA/ ISHOCKEY. Meghan Duggans USA och Lara Stalders Schweiz möttes i OS i Sotji.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland