Hufvudstadsbladet

Lepistö i grym form – seger igen

Cykling Lotta Lepistö tog sin andra seger inom en knapp vecka. – Det här var mitt mål, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST

VM-bronsmedal­jören Lotta Lepistö har inlett säsongen mycket starkt. I onsdags vann hon den belgiska vårklassik­ern Dwars door Vlaanderen – och i går vann hon sitt första World Tour-lopp någonsin, den flamländsk­a klassikern Gent Wevelgem.

Under den första timmen av det 146 kilometer långa endagslopp­et höll huvudklung­an 42 km/h i snitt och ingen kunde rycka ifrån. Men de tunga uppförsbac­karna Kemmelberg och Monteberg rundades två gånger och splittrade huvudklung­an halvvägs in i tävlingen.

Det var många utbrytning­försök mot slutet av loppet, men det var en relativt stor tätgrupp som kom in på upploppet tillsamman­s. Då var Lepistö snabbast igen: hon sträckte framhjulet över mållinjen precis före favoriten Jolien D’Hoore.

– Det var hård motvind på målrakan och jag väntade och väntade på rätt ögonblick att inleda slutspurte­n. Det gjorde ont i lungor, ben och huvud men jag tryckte på så hårt jag kunde, säger Cervelo-Bigla-stallets Lepistö.

Lagarbete

Lepistö hade fem stallkamra­ter i tätgruppen som hjälpte henne: Ste- phie Pohl, Marie Vilmann, Cecilie Uttrup Ludwig, Lisa Klein och Ashleigh Moolman-Pasio.

– Tjejerna gjorde ett fantastisk­t jobb. De gjorde ett mycket hårt jobb för att hämta in utbrytning­arna och skydda mig för sidovindar­na. Det här är en ny seger för laget, säger hon.

Första World Tour-segern

Det här var Lepistös och samtidigt stallets första seger i damernas World Tour, den högsta kategorin. De belgiska vårklassik­erna var ett stort mål för säsongen.

– Det här var mitt mål. Jag var helt fokuserad på att vinna. Det är ett lopp som passar mig. Jag var nära förra året och lovade mig själv att det inte händer igen. I dag såg jag till att ligga långt framme, säger Lepistö.

 ?? FOTO: SUOMEN PYöRäILYUN­IONI ?? NöJD. Cervelo-Biglas sprinterst­järna Lotta Lepistö tog en tung seger i Belgien.
FOTO: SUOMEN PYöRäILYUN­IONI NöJD. Cervelo-Biglas sprinterst­järna Lotta Lepistö tog en tung seger i Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland