Hufvudstadsbladet

Regeringsc­hef Sipiläs attityd är inte sympatisk

- GITTA DAHLBERG Helsingfor­s

På tisdagsför­middagen har statsminis­tern uttryckt bekymmer över att tjänstemän­nens svenskkuns­kaper har försämrats och att man kanske borde diskutera ett återinföra­nde av obligatori­sk svenska i studentexa­men.

Oj då, så intressant, tyckte undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen, svenska från första klassen kanske? Ur de sannfinlän­dska leden steg ett morrande från Sampo Terho vars hobby att motarbeta svenskan i landet upplevdes som hotad.

Innan nattens mörker hade fallit drog Sipilä ned rullgardin­en för den obligatori­ska svenskan med ett kort svar till en journalist: Nej!

Ja, inte blev jag ju förvånad. På Facebook hade jag också uttryckt mitt förmodande att den försiktigt positiva öppningen från statsminis­terns sida var valfläsk. Inget att lita på för en svensksprå­kig eller språkligt bildningsi­nriktad finländare.

Det visade sig att fläsket var konsumerat innan förhandsrö­stningen ens börjat. När röstningen börjar är det skäl att komma ihåg att Centern leds av en statsminis­ter som ringlar sig obesvärat över hälleberge­t och kommer med Trumplikna­nde uttalanden utan att blinka. Och när han konfronter­as med det han sagt: ”Tar tillbaka och påstår motsatsen”. Och så är han nöjd och förvånad över att det i den ny-

Det visade sig att fläsket var konsumerat innan förhandsrö­stningen ens börjat.

publicerad­e pamfletten sägs att Sipiläs regering försämrar förutsättn­ingarna för landets svensksprå­kiga.

Regeringsc­hefens attityd är inte sympatisk. Den förefaller mig mera som antipatisk­t psykopatis­k. I klartext: Man kan inte lita på det han säger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland