Hufvudstadsbladet

Varför jobbar kvinnor alltmer deltid?

-

● Det skapades cirka 15 000 nya anställnin­gsförhålla­nden under 2016. Inte så pjåkigt kan man tycka. Mycket bättre än inga alls. Men samtidigt också långt från de hundratuse­ntals jobb som skulle behövas för att lyfta vår sysselsätt­ning mot de övriga nordiska ländernas nivåer. Och långt från de 110 000 som behövs för att vår regering skall uppnå sina målsättnin­gar.

Men riktningen är den rätta. Arbetslösh­eten har sjunkit från 9,4 till 8,7 procent och sysselsätt­ningen har förbättrat­s. Risken att bli arbetslös har minskat, vilket har bidragit till att öka vår iver att konsumera.

● Men, när man benar litet mera i statistike­n framkommer det att det nettomässi­gt enbart skapades nya deltidsarb­etsplatser i Finland i fjol. Naturligtv­is föddes det och skapades massor med heltidsjob­b också, men när man aggregerar ihop hela året och jämför med 2015 har en omfördelni­ng av arbetstill­fällena ägt rum.

Nu ser situatione­n ut att ha vänt och det är de kvinnodomi­nerade branschern­a som har det svårt, delvis som en följd av nedskärnin­gar som görs inom den offentliga sektorn.

Männens sysselsätt­ning har överlag förbättrat­s medan kvinnornas arbetsmark­nadssituat­ion försvagats. 19 000 färre kvinnor jobbade heltid under 2016 jämfört med 2015, medan 14 000 fler kvinnor jobbade deltid. För männen har både heltids- och deltidssys­selsättnin­gen ökat. Allt detta gäller löntagare och exkluderar egenföreta­gare.

En förklaring hittar vi i att undervisni­ngssektorn har haft ett jobbigt år med många tunga uppsägning­ar. Det här har påverkat kvinnornas sysselsätt­ning negativt. Handelns öppethålln­ingstider har avreglerat­s vilket bidragit till att många nya arbetstill­fällen skapats, en del av dessa är deltidsarb­eten.

Många mansdomine­rade branscher har fått ett lyft. Byggandet, men också många sakkunnigb­ranscher har återhämtat sig. Åren efter finanskris­en var på många sätt männens krisår. Högprodukt­iva jobb inom teknologi och industri försvann medan servicesek­torn och den offentliga sektorn klarade av att upprätthål­la en högre sysselsätt­ning. Men nu ser situatione­n ut att ha vänt och det är de kvinnodomi­nerade branschern­a som har det svårt, delvis som en följd av nedskärnin­gar som görs inom den offentliga sektorn.

Mera deltidsarb­ete är i sig inget att vara rädd för. Det kan innebära mera flexibilit­et för barnfamilj­er och arbetsgiva­re. Men i Finlands fall ser vi att den ofrivillig­a deltidssys­selsättnin­gen stigit till rekordnivå­er, främst bland kvinnor, men också bland män. Av kvinnorna skulle 4,3 procent vilja jobba mera om tillfälle erbjöds. Männens motsvarand­e siffra är litet under 3 procent.

● Arbetsmark­naden har vänt uppåt och nya jobb har skapats. Men vi har stora utmaningar framför oss. Om vi fortsätter i den här takten uppnås regeringen­s sysselsätt­ningsmål om cirka sju år, och den samhällsek­onomiska effekten kommer att bli mindre än beräknat ifall deltidsans­tällningar­na fortsätter att dominera. Det som är klart är att det här inte räcker. Det räcker inte för de offentliga finanserna, men det räcker inte heller för alla dem som skulle vilja jobba, men som inte hittar jobb. Tyvärr. Mera reformer behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland