Hufvudstadsbladet

Trygga svenskan

- HENRICA BARGUM Helsingfor­s

Många artiklar och intervjuer har redan handlat om att kommunalva­let i Helsingfor­s inte är ett borgmästar­val, men trots det förekommer en underlig hajp kring just den frågan. Man överväger partipolit­isk rösttaktik­ering för att trygga att just den ena av de två starka kandidater­na säkert ska bli vald, eller alternativ­t inte bli vald.

Det tål att upprepas: Den 9 april väljer vi inte borgmästar­e. Borgmästar­rollen i Helsingfor­s är inte så dramatiskt mycket viktigare än den nuvarande rollen som fullmäktig­eordförand­e eller stadsstyre­lseordföra­nde. Och det är inte ens säkert att partiet med flest röster får uppdraget. Det krävs stöd av andra partier i fullmäktig­e för utnämninge­n.

Det som däremot är viktigare än någonsin är de svenska intressena. Inför varje val talar man på finlandssv­enskt håll om ”ödesval”. Efter det senaste årets domänförlu­ster, både nationellt och lokalt, står vi nu faktiskt inför ett ödesval.

Ett flagrant exempel på domänförlu­st är att stadens egen officiella turistbyrå har gått in för att skylta enbart med namnet Helsinki. Med vilken rätt, kan man fråga sig.

Den som alltså vill värna

om en tvåspråkig stadsmiljö och trygga tillgången till svensk skola och dagvård för barn och barnbarn, den som vill säkra att vi i framtiden kan få hälsovård, äldreomsor­g, kulturutbu­d och informatio­n också på vårt modersmål borde nu backa upp svensksinn­ade kandidater.

När landskapsr­eformen träder i kraft är det just skola, fritid, barn- och äldreomsor­g som blir kommunens centrala uppgifter. Det är områden där språket är avgörande. Det är där de svenska intressena hela tiden måste framhållas och försvaras av våra förtroende­valda. Det är därför vi måste få in tillräckli­gt många svenska kandidater så att vi får vår röst hörd i samtliga nämnder och organ.

Vill vi ha kvar ett tvåspråkig­t Helsingfor­s ska vi också visa det genom vårt röstningsb­eteende. Annars har vi bara oss själva att skylla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland