Hufvudstadsbladet

Ge inte upp svenskan!

- MARIKA KUUSAKOSKI Esbo

Harry Halme (HBL 20.3) tycker att vi kan inleda ett samtal på svenska. Bra. Han tycker att jag är dum som skriver en insändare om hur jag behandlade­s då jag talade svenska. ”Svenska blir engelska” (HBL 23.3).

Halme har tyvärr inte insett att vi inte kan förändra attityder om vi kuvar oss och är tysta. En passiv person kan inte ändra på någonting i vår värld. Här behövs mod och jag står för mina åsikter. Vad är Halme rädd för?

Alla har rätt att tänka vad de vill. Märk väl, då jag talar svenska är jag alltid vänlig och artig. Jag har blivit så glad om någon ung person försökt tala svenska och sagt ”det går ju utmärkt bra, tala bara svenska! Inte är min finska heller perfekt, men huvudsaken är att vi förstår varandra”. Vi har smålett åt varandra.

Här vill jag tacka Tom Palmberg (HBL 13.3) som förstår att det känns bra om vi kan betjänas på svenska. Det är en artighetsf­råga.

Jag försvarar alltid mitt modersmål som öppnat många dörrar för mig. Vi lär oss vårt modersmål från den första stunden i livet. Vi hör, lyssnar på vår omgivning. Likaså är det viktigt att våra finska medmännisk­or får höra svenska. Då blir det småningom lättare att tala svenska. Då öppnas det också för dem dörrar mot Norden. Gratis träning! Så här kan vi hjälpa våra finskspråk­iga systrar och bröder. Tala svenska!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland