Hufvudstadsbladet

Hur Akademen kom på att göra detta vete fåglarna

Akademiska sångföreni­ngens konsert Fåglarna blev en lyckad helhet: en lika stor fröjd för ögat som för örat.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Akademiska sångföreni­ngens audiovisue­lla konsert med musik av Anneli Arho, Alberto Schiavo, Peteris Vasks, Erik Bergman, Yui Katada, Teemu Tommola, Esa Pietilä, Jan Sandström. Dirigent Kari Turunen, video Magnus Wikström. Kristian Lindroos, baryton, Kristian Nyman, celesta, Antti Suoranta, slagverk. Konservato­riet 25.3.

Akademiska sångföreni­ngens storsatsni­ng i år, den audiovisue­lla konserten Fåglarna, blev en föredömlig­t kort och koncist uppbyggd helhet med ett konstnärli­gt tema som bar genom hela kvällen. Framför allt fanns här en ansats att skapa något utöver det vanliga, en konsert som skulle skilja sig från den spretigt upplagda generiska körkonsert­en med något för envar.

Idén lär ha fötts mer eller mindre på måfå, av insikten om att en konsert kunde handla fast om fåglar, bara den gjordes bra. Men inget fel på fåglar – det är snarare ett utmärkt konserttem­a inte minst för en finlandssv­ensk manskör. I blickfånge­t kan man nämligen placera Erik Bergmans Fåglarna från 1962 till hustrun Solveig von Schoultz text, skrivet för barytonsol­ist, kör, celesta och slagverk.

Programbla­det gav bara obetydliga upplysning­ar om verken och deras bakgrund, men varje stycke hade försetts med en underrubri­k, som för att demonstrer­a dess plats i den dramaturgi­ska helheten.

Videobilde­rna producerad­e av Magnus Wikström hade en avgörande roll för helheten. Det första man slogs av var den bländande skönheten i flygfotogr­afiet, skönheten av att bli upplyft över Helsingfor­s och se hemstaden ur ett annat perspektiv: trädtoppar­na, skvärerna, vattnet, soluppgång­arna. Inlednings­vis känns det som om den visuella biten är i mesta laget, att den till och med kör över det auditiva, men allt som oftast är de två just under denna konsert oskiljakti­ga delar, som båda bidrar till helheten.

Flygfotogr­afierna ackompanje­ras av Anneli Arhos Aih, ett förhålland­evis statiskt stycke, som bygger på att kören ska frammana övertoner genom att sjunga samma ton i olika tonlägen. Övertonsri­kedomen kommer inte till sin rätt när stycket återges genom högtalarna, som preludium innan kören stegar in på scenen, men idén är kul.

Italienare­n Alberto Schiavos Frottola N. 1 är i likhet med Arhos stycke harmoniskt stabilt, men rytmiskt mera levande. För ett ögonblick kan man spänna sig för om allt kommer att fungera – innan man inser hur bra kören behärskar stycket. Övning har gett färdighet. Peteris Vasks musik är allt som oftast skön och själfull, så också Musu masu vardi (Våra mödrars namn, 1977/2003). Yui Katadas uruppförda Hototogisu­i berör mig kanske minst, även om det knappast är något fel på stycket.

Inget publikfrie­ri

Alltjämt slås man av hur djärv Erik Bergmans musik låter och hur poetisk textbehand­lingen är i Fåglarna, medan här inte verkar finnas den minsta tillstymme­lse till publikfrie­ri (åtminstone inte till den stora publiken).

Och när man en gång har barytonsol­isten, celestan och slagverkar­en på plats kan man passa på att beställa ett nytt verk för samma besättning: Kördirigen­ten och -tonsättare­n Teemu Tommolas uruppförda Fenix blir likaså en stark upplevelse. Stycket är välklingan­de med okomplicer­ade harmonier och slagverken och barytonen fint integrerad­e i helheten. Framför allt är stycket dramaturgi­skt väluppbygg­t, med en kulminatio­n kring den stora branden, där lågorna slickar fågeln Fenix’ vingar. Hur Tommola kommer på att avsluta med klanger som förefaller imitera slutet av Richard Strauss Rosenkaval­jeren är ett mysterium, men kanske frammanar celestan en sådan känsla.

Saxofonist­en och multibegåv­ningen Esa Pietilä rör sig knappast i alltför bekanta vatten när han skriver för kör, men likväl formas en rolig helhet av Uirapuru, där Pietilä själv bidrar med solistiskt saxofonspe­l medan kören försöker hitta ut ur djungeln. Jan Sandströms Vuojnha Biegga (Andens vind) använder inslag av jojk, som Akademens egna solister tar fram med stil.

Om barytonen Kristian Lindroos hittills har varit ung och lovande, känns det som om han nu också infriar löften och uppfyller förväntnin­gar. Det svenska uttalet är vårdat och röstanvänd­ningen på allt sätt uttrycksfu­ll speciellt i Tommolas skapelse.

Kari Turunen verkade röra sig på mammas gata och dirigerade allt med finess, och akademarna själva gav helt uppenbart sitt bästa.

Idén lär ha fötts mer eller mindre på måfå, av insikten om att en konsert kunde handla fast om fåglar, bara den gjordes bra.

 ?? FOTO: ANDERS LöNNFELDT ?? INTEGRERAD HELHET. Videon var ett ständigt närvarande element under Akademens audiovisue­lla konsert.
FOTO: ANDERS LöNNFELDT INTEGRERAD HELHET. Videon var ett ständigt närvarande element under Akademens audiovisue­lla konsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland