Hufvudstadsbladet

Norskt hygge nu bäst i världen

- MARCUS CARLSTEN

Norrmännen är lyckligast i världen – men det beror inte enbart på en stabil ekonomi. – Socialt stöd och en lojalitets­kultur där de svagaste får hjälp genom välfärden betyder mycket för norsk lycka. Kanske också gemensamma traditione­r, säger Ragnhild Bang Nes, psykolog och forskare.

Att norrmän låter gladare än finländare kan nog många skriva under på. Nu har vi det svart på vitt. Åtminstone enligt Sustainabl­e Developmen­t Solutions Network, ett nätverk för hållbar utveckling som grundades av FN. I deras årliga rapport har de kartlagt hur lyckliga invånarna är i 155 länder.

Ragnhild Bang Nes är psykolog och forskare vid norska Folkhälsoi­nstitutet. Hon forskar om livskvalit­et och välbefinna­nde, det som vi ofta kallar för lycka. Sedan det blev klart att norrmännen är lyckligast i världen har hon fått jobba hårt. De senaste dagarna har hon synts i Norges största medier, bland annat i tidningen Verdens Gang och i rutan på TV2.

– Det skrivs och pratas enormt mycket om rankingen. Men det finns rent statistisk­t inga säkra skillnader mellan de fyra länderna i toppen. På så vis är Norge, Island, Danmark och Schweiz alla “världens lyckligast­e”. Men så tänker nog inte de flesta här. Norrmän älskar, precis som de flesta andra, att vinna, säger Nes.

Att de hamnat på första plats har gjort att “lyckolista­n” fått mycket mer uppmärksam­het i vårt nordliga grannland. Det har spekulerat­s kring om norrmännen­s generellt sett starka ekonomi påverkar deras lycka. Enligt Ragnhild Bang Nes finns det ett samband mellan lycka, livskvalit­et och ett lands bruttonati­onalproduk­t. Det är också tydligt att länderna i toppen av listan har god ekonomi, även Finland som befinner sig på femte plats.

Människor anpassar sig

– Relationen mellan ekonomi och tillfredss­tällelse är starkare än sambandet mellan ekonomi och positiva känslor som glädje. Men betydelsen av de ekonomiska förhålland­ena är måttliga och verkar ofta ha mindre vikt än andra faktorer såsom socialt stöd, personligh­et och genetik. Så är det inte bara i Norge. Människor har en fantastisk förmåga att anpassa sig till sin omgivning, även när de står inför ekonomiska utmaningar till en viss grad, säger Ragnhild Bang Nes.

Det finns också andra anledninga­r till varför Norge och de nordiska länderna placerar sig högt. Trygghet, låg korruption­snivå och känslan att man kan få hjälp vid behov är några anledninga­r. Låg arbetslösh­et och att få lever under fattigdoms­strecket bidrar också till resultaten.

– Befolkning­en upplever en stor grad av frihet och autonomi. De kän- ner också tillhörigh­et och gemenskap. Sådana sociala faktorer är väldigt betydelsef­ulla, säger Nes.

Det finns alltså många bitar som ska på plats för att en befolkning ska må bra. Men ifall friluftsli­v eller traditione­r som syttende mai, längdskidå­kning och glada stunder på skidstadio­n Holmenkoll­en bidragit till norrmännen­s lycka, vet forskarna mindre om.

Att Norge gick om grannen Danmark i mätningen kan ha gjort förstaplat­sen extra ljuv. Fast det har talats mer om ett land som ligger efter både Norge och Finland: Sverige. Tror du att norrmännen är extra glada nu när ni gått om er granne, Danmark? – Det brukar vara viktigare att vinna över svenskarna! Jag var med i en nyhetssänd­ning och då var det svenskarna­s placering som diskuterad­es. Annars använder vi ordet hygge, precis som danskarna. Det innebär att man ska ha det mysigt, gärna tillsamman­s med andra. En slags vardagslyc­ka. Vi har samma hygge-kultur. Men alkoholpri­serna är ju lite högre här än i Danmark, så vi dricker mindre. Naturen är också annorlunda, säger Nes.

Positiv nationalis­m

Professorn i statslära vid Helsingfor­s universite­t Jan Sundberg har själv bott ett år i Norge. Det var tillräckli­gt länge för att väcka känslor för landet och i dag är han även ordförande i Kulturfond­en för Finland och Norge. Han tycker att det märks att norrmännen är lyckliga och dessutom stolta över sitt land.

– Det som är utmärkande är den positiva nationalis­men i Norge. De är stolta över naturen och sina fjordar. Norrmän är också väldigt fysiska. Man mår ju bättre när man rör på sig och de lever också längre än finländare, säger Sundberg.

Sundberg tycker också att Norge är ett lite mer öppet land än Finland. Men frågan är om norskt hygge är bättre än finskt mys.

– Vi kan mysa här också. Men kanske är deras hygge mer fysiskt på fjället. Den bilden vill norrmännen också gärna ge. Att röra på sig är ingen trend där, det har alltid varit så. Fast folk blir fetare med åren där med, säger Sundberg.

 ?? Foto: Privat ?? LycKA. Ragnhild Bang Nes forskar om livskvalit­et och välbefinna­nde.
Foto: Privat LycKA. Ragnhild Bang Nes forskar om livskvalit­et och välbefinna­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland