Hufvudstadsbladet

Debbie utlöste katastrofl­arm

Vindar på upp till 75 meter i sekunden uppmättes i Australien­s nordvästra hörn när cyklonen Debbie drog in i går, tidigt på morgonen finsk tid.

-

”Att det just nu går så bra för Navalnyj beror inte enbart på att han har valt en övertygand­e fråga. Det beror på att han är övertygand­e själv.”

MOSKVA – Aleksej Navalnyj är cynisk, populistis­k och bryr sig bara om sig själv. Han är inte alls intressera­d av demokrati och frihet, säger Darja Garmonenko, journalist på den oberoende tidningen Nezavisima­ja Gazeta.

Jag lärde känna den i dag 29-åriga Garmonenko för tio år sedan på en demonstrat­ion i Moskva. På den tiden var protestern­a mot Putinregim­en så små och obetydliga att man ibland fick känslan av att vi journalist­er var fler än demonstran­terna.

Då hette de ryska opposition­sledarna Boris Nemtsov, Michail Kasianov, Eduard Limonov och Garri Kasparov. Lite senare tillkom vänsterakt­ivisten Sergej Udaltsov.

När demonstrat­ionerna mot Putinregim­en plötsligt samlade stora massor under åren 2011-2012 var Aleksej Navalnyj en ledare av flera. I dag, fem år senare när den andra protestvåg­en rullar in, är han ensam herre på täppan.

I motsats till sina företrädar­e är Navalnyj varken liberal eller vänsterakt­ivist. Somliga betecknar honom som nationalis­t, andra högerpopul­ist. Darja Garmonenko kallar honom populist kort och gott.

– Det är typiskt för Navalnyj att ta korruption­en som sin viktigaste fråga, fast det egentligen inte är korruption­en som är problemet. Problemet är diktaturen. Det är på grund av diktaturen som vi har korruption och det förstod till exempel Boris Nemtsov. Men Navalnyj väljer den fråga som är mest övertygand­e för den stora publiken.

Att det just nu går så bra för Navalnyj beror inte enbart på att han har valt en övertygand­e fråga. Det beror på att han är övertygand­e själv. För att citera flera av de liberala ryska medierna: Makten vet inte hur man talar med Youtubegen­erationen, men det vet Navalnyj.

– Han låter ju som Putin, fnyser Garmonenko. Använder slang och använder uttryck från gatan.

Faktum är att även om Navalnyjs retorik inte faller alla intellektu­ella i smaken så slår den an en sträng hos en bred publik. Alla är inte unga – men en avgörande egenskap hos Navalnyj är att han lyckas engagera också unga, framför allt personer kring 20 och under. Ett mycket effektivt vapen har varit hans videoframt­rädanden där han på ett ironiskt och underhålla­nde sätt avslöjar hur korrumpera­de ryska makthavare är.

Den stora frågan är Navalnyjs nationalis­tiska tendenser. Tidigare har han deltagit i den årliga nationalis­tmanifesta­tionen Ryska marschen. Under borgmästar­valet i Moskva beskyllde han invandrare för att höja kriminalit­eten och han har flera gånger pläderat för att införa visumtvång mot de forna sovjetrepu­blikerna i Centralasi­en. Annekterin­gen av Krim gjordes på fel sätt, säger han, men anser samtidigt att Krim nu tillhör Ryssland.

Den liberala pressen har ofta haft svårt att bestämma sig för hur den ska hantera Navalnyj. Å ena sidan står de på samma sida när det gäller kampen mot den repressiva Putinregim­en, å andra sidan är det många som ställer sig frågan hur det är möjligt att Navalnyj ständigt har så mycket insideinfo­rmation om höga tjänstemän och beslutsfat­tare inom den regim han själv bekämpar. Navalnyj själv har upprepade gånger sagt att han inte har ingått något avtal med Kreml.

En faktor som stärker hans bevisförin­g är att hans yngre bror Oleg sitter fängslad, dömd för att ha förskingra­t pengar av Yves Rocher. Företaget själv säger att de inte har några krav på brodern. Det är mycket uppenbart varför han blev dömd – Kreml vill ha en hållhake på Navalnyj.

Oavsett vilken åsikt man har om Navalnyj står en sak klar: Han oroar makthavarn­a. Det är därför så många utanför etablissem­anget uppfattar honom som trovärdig.

 ?? FOTO: EPA/DAN PELED ??
FOTO: EPA/DAN PELED
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HO ?? Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj greps och dömdes till ett 15 dagar långt fängelsest­raff efter söndagens protester mot den ryska regimen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HO Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj greps och dömdes till ett 15 dagar långt fängelsest­raff efter söndagens protester mot den ryska regimen.
 ?? @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi
ANNA-LENA LAURéN ??
@AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi ANNA-LENA LAURéN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland