Hufvudstadsbladet

Vårdchefer skeptiska till vårdreform

Vårdreform­en Enligt årets socialbaro­meter tror mindre än hälften att vårdreform­en kommer att sätta pli på kostnadern­a. Men kvaliteten på vården kan bli bättre, tror de flesta svarande.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Landets social- och hälsovårds­chefer är mindre positiva till vårdreform­en än för ett år sedan, enligt årets socialbaro­meter. Helheten får i princip godkänt, men modellen för valfrihet får kritik.

Enkäten har gjorts bland chefer inom social- och hälsovårds­sektorn.

I år har socialbaro­metern fokuserat bland annat på regeringen­s förslag om valfrihet i vården.

Mest optimistis­ka är de svarande då det gäller företagens ställning i vården – nio av tio tror att den kommer att bli starkare.

Intressant nog tror bara 60 procent att tredje sektorn får en starkare ställning, trots att organisati­onerna i princip ska stå på samma streck som företagen i regeringen­s valfrihets­modell.

Forskaren Ari-Matti Näätänen bedömer att tredje sektorn är försiktiga­re inställd till att gå in i marknaden av flera skäl. Alla har inte bredden att producera en hel vårdcentra­l, och de som har det ser andra hinder.

– Om organisati­onen bygger på en stiftelse, och den ser att marknaden innehåller risker, är redan lagstiftni­ngen om stiftelser ett hinder för att ta större risker.

Andra organisati­oner har stadgar som fokuserar på medlemmarn­as behov, och då kan allmänläka­rtjänster upplevas ligga bredvid huvuduppgi­ften.

Tror på bättre tillgängli­ghet

De svarande tror också att valfrihete­n kommer att öka utbudet på vård, så att tillgängli­gheten blir bättre, och att konkurrens­en kommer att förbättra kvaliteten på vården. Två tredjedela­r säger att kvaliteten kommer att stiga.

Däremot tror bara en femtedel av vårdchefer­na att den regionala jämlikhete­n blir bättre. Det har varit ett av målen i vårdreform­en.

Att bromsa kostnadsök­ningen har varit ett annat mål – men hälften av de svarande tror att kostnadsko­ntrollen försämras, och en femtedel att den kan bli bättre.

Mest pessimisti­ska är vårdchefer­na då det gäller servicen för de allra svagaste och kring den offentliga sektorns framtid.

Socialbaro­metern har gjorts av Soste, som är en paraplyorg­anisation för omkring 200 aktörer och organisati­oner inom social- och hälsovårde­n.

I sitt eget utlåtande om lagen om valfrihet har Soste krävt tilläggsti­d för att bereda förändring­en.

Statsminis­tern: ”Nästa vecka klart”

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger till Yle att lagförslag­et om valfrihet borde bli klart nästa vecka för att tidtabelle­n ska hålla. Det är i så fall en mycket snabb tidtabell, eftersom utlåtander­undan tog slut i går och innehöll mycket kritik. Bland annat bedömer biträdande justitieka­nsler att förslaget ännu har många centrala frågor öppna och oklara.

SFP:s ordförande Anna-Maja

Henriksson förvånar sig över Sipiläs tidtabell.

– Åtskilliga experter har sågat regeringen­s valfrihets­modell. Den är oklar, byråkratis­k och den riskerar öka kostnadern­a. Därför bör den absolut beredas ordentligt på nytt, säger Henriksson.

– Det räcker inte med en finslipnin­g, utan förslaget behöver totalrenov­eras. Jag förvånas stort av statsminis­terns uttalande, då han säger att förslaget skulle ges till riksdagen redan nästa vecka. Om det är så att det slutliga förslaget ges bara en vecka efter att utlåtander­undan är slut, kan man bara föreställa sig hur mycket de åsikter som kommit fram i utlåtanden­a kommer att beaktas, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

Hon anser att valfrihet som utgångspun­kt är en bra sak, men bedömer förslaget som oklart och komplicera­t. Henriksson förespråka­r att utöka bruket av servicesed­lar i stället.

Hela opposition­en lämnade på fredagen in en interpella­tion om valfrihete­n i vården.

Åtskilliga experter har sågat regeringen­s valfrihets­modell. Den är oklar, byråkratis­k och den riskerar öka kostnadern­a. Därför bör den absolut beredas ordentligt på nytt. Anna-Maja Henriksson SFP:s ordförande

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? STORA FöRäNDRING­AR VäNTAR. Vårdchefer­na i landet tror att kvaliteten på den finländska vården kommer att bli bättre i och med kommande reform.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN STORA FöRäNDRING­AR VäNTAR. Vårdchefer­na i landet tror att kvaliteten på den finländska vården kommer att bli bättre i och med kommande reform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland