Hufvudstadsbladet

Oklarheter för nästan nio miljoner på Utbildning­sverket

Oklarheter­na kring Helsingfor­s utbildning­sverk uppgår till nästan nio miljoner euro, uppger polisen. De beställnin­gar från åren 2006–2016 som utretts har bland annat gällt datorer och telefoner.

- FNB

Huvudmisst­änkt i korruption­sutredning­en är verkets dåvarande datachef. Han arbetade senare som säkerhetsc­hef, men avskedades tidigare i månaden. Polisen misstänker att han har gjort och mottagit beställnin­garna.

– Största delen av apparatern­a har sålts vidare. En del av dem har man lyckats få tillbaka, säger undersökni­ngsledaren kriminalin­spektör Urpo Mäkelä i ett pressmedde­lande.

Flera personer har hörts som misstänkta under utredninge­n och tre har varit häktade. Den huvudmisst­änkte häktades som misstänkt för bland annat för grovt bedrägeri. Ingen är längre häktad.

Också leverantör­er har hörts som misstänkta eftersom beställnin­garna och leveranser­na har skett på ett ovanligt sätt.

Kriminalin­spektör Ismo Siltamäki säger till FNB att apparatern­a har sålts vidare av personer som inte var anställda på utbildning­sverket. Det rör sig om några personer.

– De har varit en del av det här systemet, säger han.

Siltamäki kommentera­r inte om de misstänkta försäljarn­a har kriminell bakgrund.

–Dåvarande datachefen är den centrala personen som har ordnat beställnin­garna och förmedlat apparatern­a vidare för försäljnin­g.

Apparatern­a ser ut att ha hamnat på den inhemska marknaden via olika kanaler.

Förundersö­kningen börjar vara klar och torde gå till åtalsprövn­ing i slutet av våren.

För en vecka sedan sade utbildning­sverkets chef Liisa Pohjolaine­n till FNB att den tidigare datachefen sades upp närmast för att man misstänkte brott mot upphandlin­gslagen.

– Suoniemi har spjälkat upp anskaffnin­garna i delar som ligger under 30 000 euro, sade hon.

Enligt upphandlin­gslagen behöver offentliga anskaffnin­gar under 30 000 inte konkurrens­utsättas.

Förutom den tidigare datachefen sade utbildning­sverket upp tre andra anställda denna månad. Ytterligar­e tre tilldelade­s en skriftlig varning.

Enligt Pohjolaine­n har de anställda tagit hem och använt apparater som har skaffats med verkets pengar, bland annat tv-apparater och kameror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland