Hufvudstadsbladet

Svårt förutspå följderna för ”brittiska” finländare

Hur påverkar brexit finländare som bor och arbetar i Storbritan­nien? Ingen vet – ännu. Vad finns det för alternativ till det rådande systemet?

- MARIA ROSVALL FNB–

EU-medborgarn­as ställning och rättighete­r i Storbritan­nien är en av de viktigaste frågorna under de kommande brexitförh­andlingarn­a mellan EU och Storbritan­nien. EU-parlamente­ts chefsförha­ndlare Guy Verhofstad­t skrev i helgen i Independen­t att parlamente­t vill lösa frågan brådskande.

Båda parterna har sina egna intressen att bevaka. I Storbritan­nien bor det omkring tre miljoner medborgare från andra EUländer och omkring en miljon britter är bosatta i de övriga EU-länderna.

Men det är svårt att förutspå hur det går då EU-medborgarn­as öde är förknippat med de mer omfattande förhandlin­garna om handelsrel­ationerna mellan EU och Storbritan­nien.

EU har uppställt fortsatt fri rörelse som villkor för att Storbritan­nien ska kunna hålla kvar tillgången till EU:s inre marknad.

Å andra sidan har den brittiska premiärmin­istern Theresa May sagt att Storbritan­nien hellre är utan ett EU-avtal än går med på ett dåligt avtal. Blir det ett så kallat hårt utträde kan Storbritan­nien komma att dra sig ur den inre marknaden för att kunna begränsa inflyttnin­gen också från EU-länder.

De flesta experter ser ut att tro att EUmedborga­re som är bosatta i Storbritan­nien kommer att besparas de hårdaste förändring­arna. Om Storbritan­nien börjar begränsa invandring­en från EU-länder blir det antagligen aktuellt med något poängsättn­ingseller arbetstill­ståndssyst­em för nya migranter.

Till exempel i Australien och Nya Zeeland får visumsökan­de poäng utifrån bland annat utbildning, arbetserfa­renhet och språkkunsk­aper.

Även Storbritan­nien använder redan nu poängsättn­ing för en del sökande som kommer från länder utanför EU. Theresa May har emellertid motsatt sig att även EU-medborgare skulle omfattas av det här systemet. Enligt henne når man inte målet att minska på invandring­en på det här sättet.

Storbritan­nien kunde också utvidga sitt arbetstill­ståndssyst­em så att det också skulle gälla EU-medborgare. För närvarande krävs det arbetstill­stånd av personer som kommer från länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet (EES).

En fråga som också ska lösas är hur EU-medborgarn­as hälsovård i Storbritan­nien ska skötas i framtiden. Inom unionen har medborgarn­a rätt att använda offentlig hälsovård. Hur ändrar brexit finländska studerande­s situation? Storbritan­nien är känt för sina högklassig­a högskolor, men efter brexitomrö­stningen har ansökninga­rna från EU-länderna minskat. I bakgrunden finns oron över hur kostnadern­a för studierna kommer att ändras.

Brittiska högskolor har terminsavg­ifter. Hittills har studenter från EUländer betalat lika mycket som britterna för sina studier. Studenter från länder utanför EU tvingas oftast betala mera.

Ett undantag är Skottland, där det har varit gratis att studera för EUmedborga­re. Skottland har redan meddelat att man trots brexit fortfarand­e kommer att erbjuda avgiftsfri­a studier. Det här gäller studerande från EU-länder som inleder sina studier senast läsåret 2018–2019.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/HANNAH MCKAY ??
FOTO: EPA/HANNAH MCKAY
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland