Hufvudstadsbladet

I dag måste HIFK vinna

- MARCUS LINDQVIST

● Det är kanske en liten överdrift att hävda att hela HIFK:s säsong kulminerar i dagens match i Åbo – men det är inte långt ifrån. Det är i dag som HIFK har sin smala chans att vända matchserie­n mot TPS i sin favör.

HIFK blev utspelat i de två första matcherna i Åbo och lyckades med ett nödrop besegra TPS hemma i Ishallen i förrgår. Spelarna har bara haft två dygn på sig att återhämta sig mentalt och fysiskt – kan HIFK utnyttja den störtvåg av självförtr­oende och motivation som Corey Elkins suddenmål gav dem?

För att vara tydlig: det står 2–2 i matcher, men TPS är fortfarand­e klar favorit. Men ifall HIFK i kväll får till en likadan rush som i de första perioderna i sina två första hemmamatch­er är allting möjligt. Oddsen: skyhöga.

Chefsträna­ren Antti Törmänens diffusa spelsystem och – utifrån sett – kaotiska sätt att blanda om i laguppstäl­lningen ser ut att ha skapat oro och instabilit­et i laget. Bland annat Juhamatti Aaltonen – stjärnforw­arden som dessvärre bara glimtat till med sin magiska potential i kvartsfina­lerna – var missnöjd över att hela tiden tvingas anpassa sig till nya kedjekamra­ter. Det kan förstås finnas orsaker som bara laget känner till: i slutspelet brukar man inte gå ut med skador.

Men om det finns en, mikroskopi­sk fördel med HIFK-coachen Antti Törmänens spelarrota­tion kan den visa sig i dag. I den täta matchtakte­n har Törmänen vid behov fräscha och taggade spelare att ta in i laguppstäl­lningen.

Som vanligt är ligans spelprogra­m helt knasigt. Efter förlängnin­gsthriller­n i förrgår möts TPS och HIFK igen i dag, på fredag och på lördag. Svårt att tro att spelets kvalitet inte lider – det finns absolut ingen tid att träna och införa någonting nytt under mellandaga­rna.

I kväll får vi en hel del svar. Vinner TPS i dag blir det nog ytterst svårt för HIFK att vinna de två följande. HIFK vill definitivt inte ha en sjunde och avgörande match i Åbo.

 ?? Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n ??
Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland