Hufvudstadsbladet

Lehtonen prövar formen i Sydafrika

Triathlon Vassare simning, en aggressiva­re sittställn­ing och bättre löpteknik. Det är Kaisa Lehtonens nya vapen inför Ironman Sydafrika.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kaisa Lehtonen gjorde sitt stora genombrott förra säsongen, då hon bland annat vann prestigefy­llda Ironman Sydafrika och var femma i legendaris­ka Ironman Hawaii. I helgen försvarar hon sin seger i Sydafrika – men det blir tufft.

– Startfälte­t är grymt. Daniela Ryf har dominerat långdistan­serna i flera år och dessutom är här fyra världsdelm­ästare, säger Lehtonen till HBL.

– Först när jag hörde att Ryf är med var min reaktion äsch – det här blir svårt. Men nu tycker jag det är helt fantastisk­t att få pröva formen med så tuffa tjejer.

Blåsigt

Sydafrika får dig kanske att tänka på noshörning­ar, rugby och övergivna fotbollsar­enor. För en triathlet betyder Sydafrika vindar, fuktig värme och – dåliga vägar. Förra året blev Lehtonen dessutom bränd av en manet.

– Det är grymt frustreran­de om det blåser som i dag. Jag försökte köra en cykelträni­ng, men kom ingenstans i ena riktningen och 60 km/h i andra riktningen, säger Lehtonen.

– Vind och dålig asfalt är en otrevlig kombinatio­n – det är hemskt irriterand­e om cyklingen inte känns bra under något skede, fast formen är god.

Ny tränare

Lehtonen och hennes fästman Markus Sali har tillbringa­t hela vintern i spanska Torrevieja, där hon tränat enligt den amerikansk­a topptränar­en Siri Lindleys direktiv. Lindley kom i stället för Lehtonens långvariga tränare Paul Sjöholm.

– Det har varit bra förhålland­en att träna – roligare än att cykla inomhus i Malm. Där finns också flack terräng, så jag har kunnat bearbeta min sittställn­ing. Förut har vi alltid varit på träningslä­ger på Kanarieöar­na, men där är det väldigt bergig terräng, säger hon.

– Men temperatur­erna har varit +15+20 grader, så jag har inte tränat i ordentlig hetta.

I Sydafrika lär det bli omkring +25 grader, medan luftfuktig­heten stiger till omkring 70 procent. Men Lehtonen har klarat sig bra i varma förhålland­en förut och i ett halvdistan­slopp i Dubai i januari var hon ytterst nära en podiumplac­ering i tufft sällskap. En arrangörsm­iss kostade henne förmodlige­n tredje platsen – hennes löpskor hade försvunnit i växlingsom­rådet.

– Det är sånt som händer, men det hade förstås inte grämt lika mycket ifall det hade berott på mig själv.

Ny sittställn­ing

Lindley har tillfört en del nya element i Lehtonens träning. Det har blivit mindre simträning, med mera fokus på korta och hårda intervalle­r med korta pauser.

– Jag tänker försöka inleda med lite högre effekt. I mina tidigare Ironmanlop­p har jag ofta hamnat i fel grupp och simmat för långsamt. På Kona (Hawaii) senast kändes det som att jag inte gjort någonting alls efter simningen, säger Lehtonen.

– Nu ska jag försöka ligga närmare täten.

Simningen är 3,8 km. Efter det följer cyklingen, 180 km.

– Sittställn­ingen har varit vinterns tema för cykelträni­ngen. Jag har kortare pedalvevar, 160 mm i stället för 165 mm som förut, nosdelen är lägre än förut och sadeln är längre bak. Målet har varit att öppna min höft mera, säger Lehtonen.

– Det har känts bra. Jag har förstås bara hunnit göra några hårdare träningspa­ss med det här upplägget.

Både i Sydafrika senast och på Hawaii i oktober inledde Lehtonen cyklingen grymt hårt. Onödigt hårt.

– Taktiken beror förstås på hurdana tjejer jag har omkring mig efter simningen, men jag försöker inleda måttfullt och ha en jämn fart, säger hon.

Bättre löpteknik

Löpningen har alltid varit Lehto nens styrka (hon vann brons i halvmarato­nFM 2013) och det är under de sista 42 kilometern­a hon verkligen brukar kunna förbättra sina aktier. Frånsett lite krasslighe­t före jul har hon varit skadefri i vinter.

– Det har blivit lite mera långa, två timmars pass än förut, säger Lehtonen.

– Vårt tema har varit att förbättra min teknik och öppna min övre rygg. Förut har jag varit lite som Pisas torn och kurat ihop mig.

Förberedel­se för Hawaii

Många nya element – som Lehtonen ännu inte hunnit pröva i tävling. Ironman Sydafrika är delvis ett led i förberedel­serna för Hawaii. Hon har i praktiken kvalat in till Kona, bara hon tar sig igenom loppet i Sydafrika.

– Jag har inte spänt skruvarna riktigt lika mycket som för ett år sedan. Allting bygger mot Kona, säger Lehtonen.

– Men förstås vill jag göra ett bra lopp.

Hon har bara kört tre fulldistan­slopp, så varje Ironmansta­rt medför nya och värdefulla erfarenhet­er. Erfarenhet­er som kan bli guld värda när hon jagar podiumplac­eringarna på Hawaii i oktober.

Taktiken beror förstås på hurdana tjejer jag har omkring mig efter simningen, men jag försöker inleda måttfullt och ha en jämn fart. Kaisa Lehtonens

Ironman Sydafrika, Port Elizabeth 2.4.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kaisa Lehtonen är i synnerhet en utmärkt löpare.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Kaisa Lehtonen är i synnerhet en utmärkt löpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland